stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Žužemberk

FOTO: Šmarnica podira rekorde

Piše: S.M.

Čas objave:
01.04.2019 09:55

V Žužemberku so včeraj, v organizaciji Turističnega društva Suha krajina, zbirali vzorce v okviru enajstega ocenjevanja vin samorodnih vinskih trt, katerih vina so namenjena za domačo uporabo. Tovrstno ocenjevanje pijač iz grozdja samorodnic – samorodnih vinskih trt je vse bolj priljubljeno.

Šmarnica podira rekorde
Šmarnica podira rekorde
Foto: S.M.

1. aprila smo zapisali, da je bila udeležba mednarodna, celo iz Avstrije, kar pa ni res, šlo je za prvooaprilsko potegavščino. 

Vzorce je komisija zbirala od zgodnjega popoldneva do noči, ko se je zbralo preko štiristo vzorcev, smo sprva poročali 1. aprila, vendar drži, da je pravilen podatek preko 130 vzorcev. Podelitev z razglasitvijo šampiona bo 12. aprila v gradu Žužemberk. Po besedah promotorja te žlahtne kapljice, predsednika TD Vlada Kostevca se v Suhi krajini piše rojstvo neke nove zgodbe, povezane z vinogradništvom. Vso podporo Turističnemu društvu pri njegovih nalogah in aktivnostih pa je pred tednom dni v Žužemberku podal tudi Pavle Hevka, novi predsednik Turistične zveze Slovenije.

Šmarnica podira rekorde
Šmarnica podira rekorde
Foto: S.M.

Desetletja je bilo prepovedano prodajati ožigosano pijačo, saj je dolgo veljalo, da šmarnica v večjih količinah povzroča duševne motnje. Sedaj se kot vino s kontroliranim poreklom zmagoslavno vrača na gostilniške pulte. Tudi to ni res, saj je del prvoaprilske šale.