901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

FOTO: Strokovna ekskurzija novomeških dijakov v Salzburg

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.10.2015 11:56

Dijaki – lesarski in gradbeni tehniki - tretjih in četrtih letnikov Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole so si na dvodnevni ekskurziji v Avstriji ogledali mednarodni obrtni sejem za predelavo in obdelavo lesa, orodja in kovinskega blaga in mesto Salzburg.

V četrtek so se zgodaj zjutraj odpravili iz Novega mesta proti slovensko-avstrijski meji. Na poti so se ustavili v Ljubljani, kjer so pobrali vodiča. Kljub dolgi vožnji so hitro prišli na Jesenice, kjer so tudi naredili prvi postanek. Nato so se odpravili po karavanškem predoru proti Avstriji, natančneje proti Salzburgu. Sledil je drugi postanek in okoli 10. ure so prispeli v Salzburg. Kljub velikim pričakovanjem se je sejem razprostiral samo po 2/5 celotnih prostorov, kljub temu je okoli 300 razstavljavcev predstavljalo veliko novosti in sejem je bil prava paša za oči.

Naslednji dan so se po zajtrku odpravili proti Salzburgu, kjer jih je vodič popeljal po mestu in jih seznanil s kulturnozgodovinskimi znamenitostmi mesta. Ogledali so si Mozartov, Rezidenčni ter Stolnični trg. Sprehod so nadaljevanje mimo samostana Sv. Petra, stare in nove Festivalne palače ter po nakupovalni ulici Getreidegasse, kjer so videli tudi Mozartovo rojstno hišo, na koncu pa tudi prečudovit park dvorca Mirabell. Po vodenem ogledu mesta so si privoščili kosilo in kupili nekaj spomenikov in se nato okoli 15. ure odpravili proti domu.