franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brežice

FOTO: Strokovna ekskurzija Puntarska pot

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.11.2015 15:11

Letošnje leto je v Posavskem muzeju Brežice med drugim tudi v znamenju projekta LE VKUP 1515 – 2015, s katerim obeležujeJo 500. let vseslovenskega kmečkega upora. Tako je 24. in 25. oktobra v organizaciji Posavskega muzeja Brežice potekala dvodnevna strokovna ekskurzija Puntarska pot, katere namen je bil razsvetliti 500. obletnico vseslovenskega kmečkega upora.

(Foto: Fototeka Posavskega muzeja Brežice)

Puntarska pot je sledila zgodovinskemu sosledju dogodkov od začetka vseslovenskega kmečkega upora leta 1515 na Kočevskem do zatrtja upora v Celju. Razdeljena je bila na prvi, »kranjski« dan in drugi, »štajerski« dan. "Muzealci, učitelji in navdušenci nad srednjim vekom smo obiskali in si temeljito ogledali Posavski muzej Brežice, Pokrajinski muzej Kočevje, cerkev sv. Jerneja v Kočevju, ruševine gradu Mehovo, dvorec Šrajbarski turn, grad Rajhenburg, grad Podsreda, cerkev sv. Križa na Svibnem, Stari grad Celje, Pokrajinski muzej Celje," pravi Dejan Cizl iz Posavskega muzeja Brežice.

Med potjo so jih strokovne vodje na poti, Boris Hajdinjak iz Prve gimnazije Maribor, Alenka Černelič Krošelj iz Posavskega muzeja Brežice in dr. Helena Rožman iz Kulturnega doma Krško, ter strokovnjaki in kustosi na obiskanih lokacijah, Ivan Kordiš iz Pokrajinskega muzeja Kočevje, Lucija Zorenč in Vesna Zakonjšek iz Kozjanskega parka in mag. Damir Žerič iz Pokrajinskega muzeja Celje podrobno seznanili s 16. stoletjem, takratnim življenjem kmetov in plemičev, družbenimi odnosi in številnimi podatki, ki so nam večplastno prikazali bolj jasno sliko o tej dobi, o samem kmečkem uporu in drugih zanimivih in pomembnih medsebojnih vezeh. Miha Kmetič iz Svibnega in Jože Vogrin iz Slovenskih Konjic sta jim omogočila vpogled v cerkvi na Svibnem in v Slovenskih Konjicah, "še enkrat pa moramo izpostaviti profesorja Borisa Hajdinjaka, ki je bil motor strokovne ekskurzije, opozoril je na nova dognanja zgodovinarjev in drugih strokovnjakov ter odločilno povezal različne poglede na dogodke iz leta 1515 v celoto."


Strokovna ekskurzija je pripomogla pri poznavanju in izobraževanju o kmečkih uporih in o 16. stoletju, hkrati pa je pripomogla h krepitvi medinstitucionalnega sodelovanja. Številni učitelji, ki so bili udeleženi na Puntarski poti bi dodali, da so poglobili znanje za letošnjo temo na tekmovanju iz zgodovine.

Program, ki je bil ponujen vsem ljubiteljem dediščine sta pod okriljem projekta, ki ga sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS, Občina Brežice in sodelujoče ustanove, pripravila Posavski muzej Brežice in Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg.