stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Kenija

Foto: Študentje medicine na humanitarni odpravi v Keniji

Piše: rk

Čas objave:
20.01.2019 17:01

Matic Mrak, absolvent medicine, doma iz Vel. Brusnic, se je še s štirimi študenti odpravil na humanitarno-medicinsko odpravo v Kenijo, v Majiwo.

Medicinsko odpravo Kenija-Majiwa 2019 sestavljajo Eva, Matic, Tadej, Tonja in Andraž, ekipa bodočih zdravnikov in diplomiranega zdravstvenika, ki skrbi za zdravstveno oskrbo prebivalcev Majiwe in širše (Kenija), od januarja do konca marca 2019.
Majiwa je majhno mestece na zahodu Kenije in je že leta destinacija medicinsko humanitarnih odprav. Njihovi predhodniki so pred letom začeli s programom za oskrbo kroničnih ran. V Keniji so pogoste tropske razjede, ki se le s težavo celijo. Zato potrebujejo redno oskrbo in nego. Pri tem je tudi pomembno izobraževanje o higieni. Otroke se po programu vsak teden stehta in izmeri, ter se tako spremlja njihovo napredovanje. Prav tako se jim pripravi visokokaloričen obrok.
V Keniji še vedno umirajo za boleznimi, kot so pljučnica, okužbe z drisko, tuberkuloza in podhranjenost.
Stroške odprave krijemo sami. Ob pridnem delu in dobri organizaciji smo s pomočjo podjetij in dobrih ljudi zbrali dovolj denarja za odhod.
Sredstva namenjamo za nakup zdravil, medicinskih pripomočkov in sanitetnega materiala. Prav tako najrevnejšim in hudo bolnim plačamo prevoz v bolnišnico in tamkajšnjo oskrbo. S tem denarjem plačujemo tudi naše potne stroške, bivanje, prevajalca in omogočamo plačilo tamkajšnjih zaposlenih.

Matic je še dodal:
Projekt oz. odprava mi pomeni povsem novo izkušnjo, ki bo v moji poklicni karieri in tudi osebnostno nedvomno pustila močen pečat. Ideja se mi je od samega začetka zdela super. Hkrati lahko pomagam ljudem, naučim se veliko novega, tako o medicini kot ljudeh, da spoznam povsem novo kulturo. Takoj ko sem pomislil na organizacijo odprave, sem vedel, da bomo, v kolikor tega ne izpeljemo, zamudili veliko priložnost v življenju.Vem, da ne bomo rešili sveta in da so pogledi na našo odpravo različni. Nekaterim se zdi naše početje nesmiselno in takih odprav ne podpirajo. To povsem razumem, z ekipo pa delamo to, ker verjamemo v pomoč, sodelovanje in smiselnost takih odprav. Smo samo majhna kaplja v morje, vendar je ta kaplja naša in je posebna. Poskrbeli bomo pa še za veliko kapelj.

Tudi vi jim lahko pri tem pomagate. Lahko pošljete sms na 1919 in darujete 5 evrov ali pa nakažete donacijo na naš račun [Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta, Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana TRR: SI56 01100-6030708380 pri UJP Ljubljana SKLIC: 250576-18. NAMEN: Donacija Kenija2019 KODA NAMENA: CHAR]

Za vsak evro vam bomo iz srca hvaležni!

foto: osebni arhiv