IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Metlika

FOTO: Tamburaši na gostovanju v Nemčiji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.07.2015 12:29

Tamburaška skupina Carmen Cord iz Metlike, tamburaši KUD Ključ iz Ozlja in Preloški Muzikanti so minuli konec tedna gostovali v Oberlausitzu, pokrajini v Nemčiji, kjer živijo Lužiški Srbi.

Pokrajina je z Belo krajino in Žumberakom povezan preko Janka Šajatovića Krabata, ki je v 17. stol. iz Žumberaške vasi Jezernice odšel na nemško in tam dosegel status narodnega junaka o katerem so nastale številne legende. Danes pa se za sodelovanje med regijama trudi Monika Bračika, ki je tudi organizirala gostovanje.

Tamburaši so pripravili več koncertov in Nemcem prikazali velike možnosti muziciranja na tamburice. Še posebej so jih navdušile priredbe skupine The Beatles. Prijazni domačini so jim razkazali svojo Krabat regijo, ki je ena najhitreje razvijajoča se turistična regija v Evropi. Ogledali so si tudi pivovarno in sirarno, kjer so poskusili Krabat pivo in Krabat sir. Ogledali so si tudi gledališko predstavo o Krabatu, ki se ja zaključila s spektakularnim ognjemetom, so sporočili.


Sodelovanje med Belo krajino, Žumberakom in Oberlausitzem se bo nadaljevalo že ta vikend, ko večja skupina Nemcev pride v Belo krajino. Tako Janko Šajatović Krabat še 300 let po smrti povezuje ljudi različnih narodnosti, ver in običajev.