stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Črnomelj

FOTO: Uspešno pokosili Nerajske luge

Piše: RIC Bela krajina, U.F.

Čas objave:
09.07.2018 12:29

V Krajinskem parku Lahinja je včeraj potekala uspešna izvedba že 9. družabno-tekmovalne prireditve „Pokosimo Nerajske luge“, katere namen je vzpodbuditi košnjo močvirnih travnikov v naravnem rezervatu in obuditi stare običaje v času košnje, kot so pastirske igre.

IMG_5782.JPG

Tekmovanja v košnji in grabljenju se je udeležilo 20 koscev in grabljic, ki so s seboj prinesli obvezno opremo: ročno nabrušene kose in lesene grablje.

IMG_5699.JPG

Zmagovalec med kosci je postal Jaka Ivanič, zmagovalka med grabljicami pa Jožica Zorec. Vsi sodelujoči so prejeli majice in okrepčilo po napornem delu, najboljši pa praktične nagrade.

IMG_6037.JPG

Botanično in zoološko pester naravni rezervat Nerajski lugi sestavljajo med drugim močvirni travniki ob izlivu Nerajčice v Lahinjo. Njihova površina znaša okrog 17,5 hektarjev. Tu rastejo navadna rezika, navadni trst, močvirski osat, ostri šaš, močvirska lakota, močvirski zvonček, modro cvetoči svišč in druge nezahtevne rastilne, ki uspevajo v mokrotnem rastišču.

IMG_5759.JPG

Z nedeljsko košnjo so udeleženci prispevali k ohranitvi ugodnega stanja ogroženih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih življenjskih okolij, zaradi katerih je Krajinski park Lahinja vključen v evropsko ekološko omrežje Natura 2000, katerega opredeljuje prisotnost trinajstih ogroženih rastlinskih in živalskih vrst in šestih habitatnih tipov. 

IMG_5663.JPG

Prireditev je organiziral RIC Bela krajina kot upravljavec Krajinskega parka Lahinja v sodelovanju z Občino Črnomelj. Prireditve se je udeležila tudi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, ki je tekmovalce pozdravila s uvodnim nagovorom. 

IMG_5928.JPG

Organizator se zahvaljuje lokalnim prebivalcem, tekmovalcem in sodelujočim, lastnikom zemljišč in vsem ostalim, ki so pomagali pri izvedbi prireditve. Prav tako vas že vabi ob letu osorej na 10. jubilejno košnjo Nerajskih lugov!

IMG_6041.JPG