pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Brestanica

Foto: V Brestanici odprli Pot trapistov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.04.2013 22:35

Turistično društvo Brestanica je v sodelovanju s Centrom za podjetništvo in turizem s prvim pohodom odprlo še zadnjo, šesto tematsko pot v Posavju – Pot trapistov, ki jo je začrtal in vodil domačin Tone Zakšek.

Gre za krožno pot, ki iz trga v Brestanici vodi mimo gradu Turn do reke Save, kjer se pot nadaljuje ob brežini reke proti Sotelskem. Trasa se potem nadaljuje po nekdanji trapistovski poti na Sremič, kjer so trapisti nekoč prevažali vino. Ob poti nam pogled obstane na mogočni tisi, ki se po besedah domačinov ponaša s starostjo 150 let in predvidevajo, da so jo posadili trapisti. Na njihovo napredno vinogradništvo nas opozori trapistovsko gospodarsko poslopje s kletjo in njihova kapelica. Pot naprej vodi na Grmado med vinogradi do cerkve sv. Mohorja in nazaj v dolino, kjer se povzpne na grad Rajhenburg, ki je bil od leta 1881 v lasti trapistov.

Ob poti je postavljenih sedem tematskih tabel, ki pohodnike informirajo o kulturni in naravni dediščini.
12,5 km dolgo pot, ki doseže najvišjo točko na 488 metrih, je okoli sto pohodnikov prehodilo v dobrih štirih urah. Da so se pohodniki med potjo še okrepčali, so poskrbeli sremiški vinogradniki in članice Aktiva kmečkih žena Sremič.


„V Brestanici smo pridobili še eno zelo zanimivo pohodno pot, na kateri bomo lahko številnim ljubiteljem pohodništva predstavili bogato zgodovino ter številne naravne zanimivosti in dobre ljudi v Brestanici,“ je dejal Tone Zakšek. Pot trapistov so po besedah predsednice Turističnega društva Brestanica Vesne Butkovič posvetili nedavno preminulemu Brestaničanu Mirku Avsenaku, ki je večino svojega življenja posvetil Brestanici in njeni zgodovini.