pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Brežice/Črnomelj

FOTO: V Brežicah in Črnomlju le sprejemna centra

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.09.2015 08:51

Ministrstvo za notranje zadeve v jugovzhodni Sloveniji načrtuje begunska sprejemna centra v Brežicah in Črnomlju. Oba bodo vzpostavili takoj, ko bo potrebno.

Hrvaška je že sporočila, da je zapolnila svoje zmogljivosti za namestitev beguncev, prvi so se že odpravili proti Sloveniji.

Begunce naj bi od tam vozili v notranjost, tiste, ki za to ne bi izpolnjevali pogojev, pa naj bi najkasneje v 48 urah vrnili Hrvaški. Beguncev na slovenski meji še ne pričakujejo tako hitro.

Državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic je na današnji novinarski konferenci povedal, da v Brežicah kot možni vstopni točki oz. na železniškem mejnem prehodu Dobova ne predvidevajo kakšnih posebnih aktivnosti, saj nameravajo morebitne begunce od tam in pa z mejnega prehoda Obrežje voziti v bližnji sprejemni begunski center, kjer jih bodo ustrezno obravnavali in napotili dalje.

Ob stavbi brežiške policijske postaje nameravajo na približno 4000 do 5000 kvadratnih metrih zemljišča postaviti šotorišče, kjer bi lahko sprejeli 250 do 300 beguncev. Podobno nameravajo ravnati tudi v črnomaljskem sprejemnem centru, sprva je bilo v Brežicah rečeno, da bo mikrolokacija v Črnomlju v nekdanjem dijaškem domu, nato pa so v Črnomlju povedali, da lokacija za to območje še ni natančno določena, vsekakor pa ta ne bo v dijaškem domu. Zaenkrat tehtajo še med tremi lokacijami (gasilski poligon, Vinica, Vražji kamen), ker še ne morejo opredeliti kakšen bo migrantski tok na tem območju.

Ob prihodu beguncev nameravajo na obeh omenjenih mejnih prehodih okrepiti policijske enote in nadzor, sicer pa Slovenija od Hrvaške, kamor naj bi danes prispelo več tisoč migrantov, pričakuje, da se bo držala obveznosti, ki jih ima kot članica EU, kar pomeni, da bi jih večina morala ostati tam, je pojasnil sekretar.

Pričakujejo tudi, da bo prihod beguncev potekal nadzorovano. V primeru, da bi jih na slovensko južno mejo, ki je sicer del nadzorovane evropske schengenske meje, dnevno prispelo več kot 500, pa nameravajo sprejemne postopke prilagoditi in begunce takoj po zdravniškem pregledu premestiti v notranjost države, je dodal.

Stanje z begunci, ki se stalno spreminja, bodo tudi sproti spremljali in se nanj ustrezno odzivali. Hkrati ne želijo pretiravati in bodo skušali zadeve urejati brez nepotrebnega vznemirjanja prebivalstva, je še povedal Šefic.

Po besedah generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Darka Buta so se pri reševanju begunske krize povezali z vsemi ustreznimi službami ter nevladnimi organizacijami in so že izdelali operativne načrte.

V sredo so začeli preseljevati določena materialna sredstva iz državnih rezerv in oskrbeli postojnski begunski center. Danes oskrbujejo občini Podlehnik in Lendava. V petek bodo poskrbeli še za občini Gornja Radgona in Ilirska Bistrica. V priprave in na sprejem beguncev je od srede vključena tudi Slovenska vojska, je še pristavil But.


Novinarske konference se je udeležil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je dejal, da občina v sprejem beguncev ni posebej vključena, saj je vso organizacijo in izvedbo prevzelo ministrstvo za obrambo. Po potrebi pa nameravajo kasneje sodelovati z določeni komunalnimi in drugimi uslugami.

Rdeči križ Metlika in Črnomelj zbirajo pomoč za begunce
Območni organizaciji Rdečega križa Črnomelj in Metlika sta sporočili, da zbirata materialno pomoč za begunce, in sicer v Črnomlju že danes, v Metliki pa od jutri naprej.

Od jutri naprej bodo pomoč zbirali v skladišču Rdečega križa Metlika med 8. in 15. uro, v Črnomlju pa že od danes naprej na sedežu tamkajšnjega Rdečega križa, in sicer med 8. in 14. uro.

Priporočena materialna pomoč je naslednja:
- konzervirana hrana, ki ne vsebuje svinjskega mesa
- pitna voda v plastenkah
- higienski pripomočki (milo, zobne ščetke in paste, higienski vložki, plenice za otroke, vlažilni robčki, razkužila za roke,...)
- odeje
- manjše šotore
- spalne vreče
- ležalne podloge.

Mojca Čemas Stjepanovič, županja občine Črnomelj


Boštjan Šefic, sekretar na notranjem ministrstvu