franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brežice

Foto: V Brežicah skočili v preteklost

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.10.2016 17:06

V Posavskem muzeju Brežice je danes potekala osrednja prireditev Leta posavske nesnovne dediščine 2016, Sejem rokodelskih znanj. Dogodek je bil namenjen prikazu tradicionalnih obrti ter predstavitvi in prodaji izdelkov, ki so ga množično obiskali krajani in se zabavali na dvorišču gradu Brežice.

Ob 9. uri je sejem in razstavo Posavske muzejske vitrine Lončarstvo na Krškem polju, sodarstvo v Posavju, avtorice dr. Ivanke Počkar slavnostno odprl prof. dr. Janez Bogataj. Letošnji dogodek je ponudil pestro izbiro rokodelskih izdelkov: izdelki iz trte, lecta, testa, unikaten nakit, klekljani in kvačkani izdelki, naravna mila, čebelarski in lončarski izdelki, pleteni in šivani izdelki, kar je dopolnila kulinarična ponudba Društva kmetic Brežic, Sirarstva Denis Kranjec in Društva Regrat.

Novost so bili prikazi in delavnice, kjer so se obiskovalci lahko preizkusili v veščinah lončarjenja (lončar Alojz Kržan, Zaloke), izdelavi kostanjeviškega čolna (Marjan Jerele, Kostanjevica na Krki), izdelavi pletene ograde za prašiče (Ivan Požar, Jereslavec), izdelavi pletenice in testenega okrasja ter prtičkov iz krep papirja (Miroslava Podgoršek, Pišece; Meri Žnideršič; Brežice in Alenka Kunej, Osredek pri Podsredi), vezenju in kvačkanju (Vera Boh in članice Ročnodelske delavnice DU Brežice), izdelavi lesenih grabelj (Jože Vene, Sevnica), izdelavi rož iz papirja (Kulturno društvo Leskovec pri Krškem), prikazani so bili stari načini kovanja (Franc Černelič, Podbočje), Posavski muzej Brežice pa je pripravil delavnice Zrna skrita v strok.

Pihalni orkester Kapele in Brodarsko turistično društvo Mostec, ki predstavljata dve vpisani enoti iz Posavja v Register nesnovne dediščine sta se tudi prestavila na sejmu, ob 11. uri pa je bilo v Malem avditoriju tudi predavanje kustodinje za etnografski film v Slovenskem etnografskem muzeju Nadje Valentinčič Furlan,

ki je predstavila spoznanja dvojezične monografije Dokumentiranje in predstavljanje nesnovne kulturne dediščine s filmom in različne tipe filmov za Register nesnovne kulturne dediščine.

Foto: Posavski muzej Brežice