stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Mirna Peč

FOTO: V deželi harmonike

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.11.2012 21:31

V deželi harmonike je prireditev, ki se je letos prvič odvijala od 22 do 25. novembra. In ker je bila prvič, se je zgodila v Mirni Peči na Dolenjskem. Iz te majhne občine na Dolenjskem izhaja naš največji ljudski godec Lojze Slak. In ker vsi v bistvu živimo v deželi harmonike, je prav, da se pot tega dogodka začne v občini, v kateri je zrasel Lojze Slak.

V deželi harmonike se je v teh štirih dneh odvijalo mnogo kulturnih in glasbenih dogodkov. Zvrstilo se je mnogo odličnih Slovenskih narodno zabavnih ansamblov, folklornih skupin, harmonikarskih orkestrov, razstava o delih Lojzeta Slaka katero je pripravil Simon Golobič. Najmlajše pa je zabavala Frkla smrkla, zvečer pa so za dobro voljo in smeh poskrbela humorista. Martin Težak, ki je glavni organizator projekta V deželi harmonike, pa je od četrtka od 10.16 ure raztegoval svoj meh, ki ga je pod budnim očesom spremljala vse do konca snemalna ekipa Ivanšek. Martin Težak je igral kar 36 ur, 56 minut in 36 sekund in da ne boste mislili, da je bil utrujen. Ne ni bil, ker ima energije kakor žival a je zdravje kot pravi vseeno na prvem mestu.

Zadnjih 7 ur je igral dobesedno za svoje navijače in ne več za rekord saj je vlekel harmoniko na vso moč, včasih vriskal, včasih pel kakor so vriskali in peli tudi vsi njegovi navijači... kajti rekord, kot sam pravi, ti takšnega občutka, kot so mu ga dali vsi ti podporniki, prijatelji, tudi cel kup ljubiteljev te glasbe iz Mirne Peči in okolice, Bele krajine in od vsepovsod drugod ne more dati. Prihaja pa tudi presenečenje. Martin rekordov ne bo vpisal v Guinnessovo knjigo, ker mu je bilo teh nekaj in igranja v izjemno veselje in raje pušča knjigo odprto, saj so se mu med samim podvigom utrnile še dve nori ideji, ki ju namerava v prihodnosti izpeljati. Poseg na srcu pred enim letom je botroval, da je Martin mnogo predčasno zaključil s podiranjem rekorda. A ker je to svoji ženi obljubil, preden so se začele priprave, v kolikor pride do srčnih težav, da se bo ustavil, je zato tudi tako naredil.

Vsi obiskovalci so občutili, da Martin zadnjih 7 ur ni igral za rekord, ampak za ljudi, ki so prišli navijat. Harmoniko je raztegoval z vso močjo, zraven pel in vriskal. Vam pa že sporoča, da to ni njegov niti približno končni čas, zato tudi vpisov zaenkrat ne bo. Tudi sam z iztekom in svojim igranjem ter potekom ni bil najbolj zadovoljen, a tudi izkušenj, kot pravi, niso imeli. Poleg pa je tekla organizacija kompletnega dogodka, ki je pobrala veliko časa, energije in priprav, ki jih je vse urejal ravno Martin Težak. Kdor si je dogodek ogleda, je to za enega človeka resnično izjemen dosežek. Volja, ljubezen in srce je za našo glasbo, kulturo in tradicijo na prvem mestu. In tega ne organizatorju in ne vsem njegovim pomočnikom ne manjka. Velika zahvala gre tudi občini Mirna Peč, ki je Martinu ves čas neutrudno stala ob strani. na prvem mestu. Organizator zgodbe dogodka V deželi harmonike pa že v teh naslednjih dneh kuje vse za naslednji dogodek, ki se bo odvijal že pred pretekom enega. A o tem boste še vse izvedeli, ko nastopi čas.


V deželi harmonike bo vsako leto, vendar vsako leto na drugem mestu in času. Naslednje leto ga lahko pričakujemo v poletnem času, samo mesto dogodka pa še ne želimo izdati.
Tokratni štiri dnevni dogodek se je odvijal na dveh prizoriščih – pri osnovni šoli in občini. Prizorišča sta bila ogrevana in pokrita. Odlična ekipa kuharjev in natakarjev pa je skrbela, da niso bili obiskovalci žejni in lačni. Prireditev je obiskala tudi aktualna cvičkova princesa Tjaša Metelko.

Na velikem zaključnem koncertu v nedeljo, 25. 11. pa se je na prizorišči pri OŠ Mirna Peč v dopoldanskem času odvijalo tekmovanje harmonikarjev, ki se ga je udeležilo 37 harmonikarjev. Harmonikarje je spremljala tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali Robert Zupan, Jani Lipičnik in Andrej Plut. Vsak tekmovalec je v predtekmovanju zaigral dve skladbi, obvezno skladbo avtorja Lojzeta Slaka in skladbo po lastnem izboru. Strokovna komisija je v vsaki kategoriji izbrala po tri finaliste. V finalu je vsak tekmovalec zaigral še po dve skladbi po lastnem izboru. Vsi tekmovalci so prejeli priznanje za sodelovanje in spominek.

Prvi trije iz vsake kategorije pa so prejeli izvirne pokale iz lesa. Absolutna zmagovalka tekmovanja za naziv NAJ GODEC je prejela Anja Koračin. Prejela je tudi nagrado za najboljšo zaigrano Slakovo vižo ter nagrado za najboljše prirejeno in zaigrano ljudsko vižo. Zvečer ob 19 uri pa se je pod velikem šotoru odvijal zaključni koncert na katerem so imeli glavno besedo Slakovi pevci Fantje s Praprotna, katere je spremljala skupina Martina Težaka Maestro For Te, nastopili so še mnogi priznani in odlični glasbeniki, humoristični show pa je priredil Saša Hribarja. Po koncertu je bila živa glasba z Ansamblom Rubin.