stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Kostanjevica na Krki

FOTO: V Kostanjevici na Krki zaživela Uskoška pot

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.07.2015 08:34

V Kostanjevici na Krki se je dopoldne s prihodom udeležencev začela mednarodna mladinska izmenjava Uskoška pot, ki bo svoj vrh dosegla v nedeljo s festivalom Uskoške poti.

Kako združiti kulturno dediščino, odgovorni turizem, neformalno učenje in angažma mladih, hkrati pa vnesti življenje, zabavo in slastne grižljaje v opustele obmejne vasi?

V 16. in 17. stoletju so območje Vojne krajine naselili priseljenci iz južnejših območij Balkana. V širokem pasu Gorjancev/ Žumberka so ustvarili pester mozaik kultur, etničnih pripadnosti, verstev in jezikovnih posebnosti.

Več je v pogovoru za Radio Krka povedala predsednica Društva za trajnostni razvoj TERRA VERA Kostanjevica na Krki Jana Milovanović.

Kulturno dediščino tega območja so na Občini Kostanjevica na Krki pred nekaj leti obeležili z vzpostavitvijo krožne Uskoške poti (v okviru programa LEADER), ki povezuje Črnečo vas, Črešnjevec in Oštrc. V letošnjem juliju pohodna pot dobiva promocijsko nadgradnjo in poglobitev vsebine.

V Društvu za trajnostni razvoj Terra Vera namreč organizirajo mednarodno mladinsko izmenjavo s tridesetimi udeleženci iz Turčije, Portugalske, Sardinije (It) in Slovenije, ki bo posvečena neformalnemu učenju, oživitvi vasi, promociji odgovornega turizma ter usposabljanju ‘doživljajskih’ vodnikov po naravni in kulturni krajini. Izmenjava je financirana s strani programa Erasmus+. V okviru projekta se bo zvrstila množica aktivnosti, predstavitev dobrih praks, predavateljev in delavnic, ki bodo odprte tudi za širšo javnost.

Tako bo kulturna antropologinja doc. dr. Alenka Bartulović v uvodnih predavanjih predstavila Lik ‘Turka’ v slovenski folklori, Dediščino v medkulturnem kontekstu in Položaj žensk na podeželju.

Z lokalno vodičko Aljo Pincolič se bodo učili doživljanja prostora in učinkovitega podajanja doživetij, Joana Alves (Pt) pa bo predstavila portugalsko izkušnjo lokalnega vodiča. Pravljičarka Špela Frlic bo vodila Delavnico pripovedovanja, saj se prav t.i. ‘zgodbarjenje’, ta 40.000 let star medij, v zadnjem času znova prepoznava kot najučinkovitejše orodje pri razvoju in trženju turističnih destinacij in produktov, ki obiskovalcem nudi poglobljeno čustveno izkušnjo.

Udeleženci iz tujine bodo domačinom predstavili tudi stare igre na prostem iz Antalije (Tu), Sardinije (It) in Portugalske, v zameno pa se bodo naučili kozo zbit in kamenčkanje ; z uporabo raznolikih izraznih sredstev bomo namreč zagotovili, da bodo gostje in domačini lahko vzpostavili medkulturni dialog navkljub morebitnim jezikovnim preprekam.


V delavnice bodo vključili tudi glasbo, skupaj s domačini pekli nizko pogačo Cop na lop in odkrivali bogato zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino območja. Beležili bomo utrip življenja v odročnih vaseh, posneli serijo intervjujev z obmejnimi prebivalci in jih vključili v spletno stran, ki jo bomo sami oblikovali v izključno promocijo Uskoške poti, s ciljem povezovanja ponudnikov in ustvarjanja doživetij ob poti.

Med gosti bo tudi Iva Gruden, avtorica in izvajalka kulinaričnih sprehodov LJUBLJANANJAM, v katerem svojo veliko strast do kulinarike, pravične trgovine in odgovornega turizma združuje z veščinami trženja in promocije lokalnih kulinaričnih mojstrov. Portugalski udeleženec Goncalo Hall pa bo skozi delavnico 10 korakov uspešne podjetniške promocije mlade opogumil, da pridobljena znanja nadgradijo v podjetniško priložnost.

Priredili bodo tudi FESTIVAL USKOŠKE POTI, ki bo potekal v nedeljo, 19. julija, med 10. in 22. uro. Festival v celoti organizirajo udeleženci izmenjave, potekal pa bo po naslednjem razporedu:

10:00 - 13:00 POHOD PO USKOŠKI POTI (začetek pri stolpu v Črneči vasi)

13:00 - 15:00 TRADICIONALNE IGRE NA PROSTEM & SKUPNOSTNI PIKNIK

15:00 - 17:00 PEKA POGAČE COP NA LOP V KRUŠNI PEČI (Zidanica na Črneškem vrhu)

17:00 - 19:00 TRADICIONALNE IGRE NA PROSTEM (Črneča vas)

20:30 - 22:00 VEČER PRIPOVEDOVANJA ZGODB (pred cerkvijo Sv. Mohorja)

Pogovor z Jano Milovanović