pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Krško

FOTO: V Krškem včeraj dan brez avtomobila

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.09.2015 12:35

Evropski teden mobilnosti (ETM) se je včeraj v Krškem zaključil z dnevom brez avtomobila, saj je bila tudi letos Cesta 4. julija v dopoldanskem času namenjena le najmlajšim iz krških vrtcev in osnovnih šol, ki so pridno ustvarjali, ter z odprtjem nove kolesarnice na železniški postaji v Krškem in cone 30 na Zdolski cesti v bližini krške osnovne šole, ki bo tako varnejša, predvsem za najmlajše udeležence v prometu.

Z letošnjim sloganom tedna mobilnosti IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ. so organizatorji želeli spodbuditi občanke in občane k razmisleku o vseh možnostih prevoza, ki so nam na voljo in h kombiniranju različnih prevoznih sredstev, s poudarkom na hoji, kolesarjenju in javnem prevozu, poudarja vodja projekta na Občini Krško mag. Romana Pečnik. Ob dnevu brez avtomobila so svoje delo najmlajšim predstavili policisti policijske postaje Krško ter Skupnega prekrškovnega organa, sodelovali pa so tudi člani ZŠAM Krško.

Nova kolesarnica na krški železniški postaji
Župan občine Krško mag. Miran Stanko je z učencema OŠ Jurija Dalmatina Krško namenu predal novo kolesarnico na železniški postaji v Krškem. Kot je poudaril župan, se je ravno zaradi spodbujanja trajnostne mobilnosti in drugačnega načina izbire prevoza občina Krško odločila, da na železniški postaji uredi kolesarnico, kjer lahko občani varno pustijo svoje kolo in nadaljujejo z vožnjo z vlakom ali avtobusom. Železniška postaja Krško je bila tudi izhodiščna točka medobčinskega kolesarjenja treh posavskih osnovnih šol iz Krškega, Globokega in Sevnice, ki so se pod vodstvom Toneta Zakška odpravili iz Krškega do Koprivnice in nazaj.

Cona 30 na Zdolski cesti
Da bo pot varnejša, promet na območju šole pa bolj umirjen, je z zaključkom Evropskega tedna mobilnosti tudi uradno na tem odseku Zdolske ceste začel veljati nov prometni režim. V okolici OŠ Jurija Dalmatina , kjer je v Krškem največ osnovnošolcev, je zarisana cona 30, kjer imajo absolutno prednost kolesarji in pešci. Tak način umirjanja prometa je v tujini že praksa, po Sloveniji pa se je začel šele uveljavljati, zlasti v Ljubljani in večjih mestih. V Krškem je tovrstna ureditev prva na Zdolski cesti, nadaljevali pa bodo postopoma tudi drugje, je še dodala podžupanja občine Krško Ana Somrak.

Električni avtomobil z manjšimi izpusti
Občina Krško je kot podpisnica Konvencije županov, ki se je zavezala k zelenem trajnostnem razvoju, znižanju emisij CO2 in varovanju okolja, v letošnjem letu nabavila električni avtomobil, namenjen za službene poti uslužbencev občine Krško, ki so ga v ponedeljek tudi predstavili širši javnosti. Z obnovo starega mestnega jedra Krško so v tem delu mesta letos postavili tudi dve električni polnilni postaji, sicer pa ima občina Krško v načrtu še vsaj eno polnilno mesto na območju Vidma.

Akcija Varno v prometu
Za učence srednje in osnovnih šol je v tednu mobilnosti potekala tudi akcija Varno v prometu, s katero vsako leto najmlajše udeležence v prometu ozaveščajo o pomenu varnosti v prometu. Srednješolski center se je tednu mobilnosti pridružil tudi s športnim dnem, ki so ga preživeli na pohodih in kolesarjenju, Mladinski center Krško pa se je projektu pridružil s kolesarjenjem po brezpotju.

Ob zaključku tedna mobilnosti nagradili učence
Na zaključni slovesnosti v atriju Mestnega muzeja Krško sta podžupanja občine Krško Ana Somrak in predsednik Sveta za preventivo v cestnem prometu Občine Krško Davorin Naglič učenkam in učencem krških osnovnih šol, ki so v okviru Evropskega tedna mobilnosti ustvarjali na likovnem in literarnem področju, podelila nagrade. Zaslužili so jih z OŠ Adama Bohoriča Brestanica Stella Resnik, Maja Budna, Anja Pirc, Tjaša Kostevc, Janez Kodrič in Rožle Grubič. Z OŠ Raka Žana Urankar, Maja Odlazek, Jakob Globevnik, Nejc Bajc, Nuša Kern, Tina Božič, Anja Permoser in Alja Šinkovec. Z OŠ XIV. divizije Senovo Janez Hatušek, Luka Ferenčak, Marko Požun, Jurij Vogrin in Val Korber. Z OŠ Jurija Dalmatina Krško Klara in Tian iz 1.b., Laura Pulko, Gašper Žigante, Suzana Radej, Ana Habinc, Elin Našič in Antonio iz 3.b. Vodja projekta mag. Romana Pečnik je predstavila celostno prometno strategijo občine Krško, k oblikovanju katere so občanke in občani še vedno vabljeni, da na naslov romana.pecnik@krsko.si do konca septembra pošljejo pobude in predloge. Kulturni program so prispevali učenke in učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško in orkester Glasbene šole Krško, program je povezovala Jasmina Spahalič.