pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Senič

FOTO: V spomin prvi Belokranjski četi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.10.2016 11:51

Danes sta občina Semič in KUD Jože Mihelčič Semič pripravila prireditev v spomin prvi Belokranjski četi pri spomeniku na Gornjih Lazah. Zbralo se je več kot 100 pohodnikov iz Semiča,Črnomlja, Metlike in še od drugod. Iz Semiča jih je pot vodila na Smuk, Pribišje in na Gornje Laze.

Pri spomeniku padlim borcem prve belokranjske čete poleg je bila poleg praporščakov tudi častna straža gardistov slovenske vojske.

Najprej so  ob spremljavi semiške godbe na pihala  delegati občin Semič, Črnomelj, Metlika in borci Bele krajine položili vence in cvetje. Na današnji žalni komemoraciji je bila slavnostna govornica Andreja Brencelj Bednaršek direktorica belokranjskega muzeja.

Minilo je 75 let od kar se je konec oktobra oblikovala prva Belokranjska četa. Za zbirno mesto so določili Smuk nad Semičem.

Na zbirališče na Smuku je 28 oktobra 1941 prišlo prvih šest mož semiške skupine. Ponoči se jim jih je pridružilo še pet iz Gradca, dva dni kasneje pa še skupina iz Metlike in Črnomlja.

Tragičen dogodek, ki se je zgodil na Gornjih Lazah iz 2 na 3 november Leta 1941, ko je več kot tristo italijanskih vojakov obkolilo poslopja kjer so utrujeni in premraženi partizani prenočili. Tisto noč so jih več tudi pobili.


Iz obroča se je izmuznilo osem mož ki  so  tudi te zime padli.

Med živimi je ostal le Franc Košir, ki je štirideset let pozneje poleti 1981 na velikem spominskem zborovanju odkril ta mogočen spomenik na Gornjih Lazah.

V Kulturnem programu so nastopili : Lovski pevski zbor in člani literarne sekcije Iskrice pri KUD Jože Mihelčič Semič, KUD Godba na pihala Semič.

Borci Cankarjevega Bataljona so položili venec in prižgali sveče pri spominski plošči in na rojstni hiši v Gornjih Lazah narodni herojki Milki Nataši Šobar .

Andreja Brencelj Bednaršek direktorica belokranjskega muzeja.