stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Žuniči

FOTO: V Žuničih jesenska zgodba Krajinskega parka Kolpa

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.10.2016 07:04

V jeseni se kmetje po vsem svetu navadno nekako zahvalijo naravi in stvarniku za bogate darove, ki so jih pridelali in jim zagotovili preživetje. Tudi v Krajinskem parku Kolpa se tradicionalno spomnijo praznika jeseni na svoj način. In tokrat je bilo to v soboto.

Dogajalo se je veliko in številni obiskovalci so si lahko ogledali staro belokranjsko domačijo, sodelovali na delavnicah, ali pa le opazovali mojstre pri delu. Vezene, pletene in filcane izdelke so obiskovalci lahko odnesli s seboj. Na stojnicah je bilo mogoče kupiti različne pridelke in izdelke iz lokalnega okolja - od gribeljskega žbula do volnenih copatov in pisanic ter kozjega sira in medu..., si ogledati priložnostno slikarsko razstavo KUD Artoteka ali pa spremljati slikarja Janeza Muhviča pri ustvarjanju vinorelov iz Kaligaričevega refoška.

Vrhunec tokratnega praznovanja jeseni je bilo predavanje mag. Margite Adamič z naslovom "Lanene tekstilije, ročno poslikane z belokranjskimi motivi". Nekatere je pritegnila razstava živali, kjer je bilo mogoče videti tudi redke istrske osle, prvič so bile v Beli krajini razstavljene ovce pasme teksel, seveda pa so tudi tokrat na ogled postavili najpomembnejše belokranjske pramenke.

Med pridelki so izstopale buče velikanke Martina Pluta s Preloke. Letošnje še niso stehtane, saj najlepše še rastejo, lani pa je najtežja buča pri Plutovih tehtala 280 kg.


Sekcija Pečkarke - KUD Božo Račič Adlešiči je poskrbela za kulinariko, žejo so uspešno gasili Žuniški gasilci in pred zaključkom dneva so Preloški muzikanti razveselili zbrane s svojim nastopom. Ob vsem dogajanju pa je bilo najpomembnejše prijetno druženje prijateljev Krajinskega parka Kolpa, ki so podrobneje pogledali v opravljeno

FOTO: Tončka Jankovič, Matjaž Željko, Boris Grabrijan