duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Novice Trebnje

AVDIO&FOTO: Kljub širitvi, še vedno premajhna

Piše: Lapego

Čas objave:
09.02.2020 16:21

Knjižnica v Trebnjem, ki bo prihodnje leto praznovala 90 let delovanja, ima po lanski preureditvi za petino več prostora, namenjenega uporabnikom, a je s 395 m2 še vedno krepko pod normativi glede na število meščanov.

Novinarska konferenca, 07022020, foto Lapego (2).jpg
Novinarska konferenca v trebanjski knjižnici
Foto: Lapego

Od leta 2018 so prostori upravne in strokovnih služb ter arhiva na dveh novih lokacijah, s čimer se je v sami knjižnici odprla možnost za preureditev teh prostorov v nove prostore za uporabnike. Na 80 m2 je svetlejšo in prijaznejšo podobo dobil oddelek za odrasle, bolj odprt in zračen je tudi oddelek za najmlajše.Nekdanjo direktoričino pisarno so preuredili v Golievo spominsko sobo, odprli so tudi nov prehod. Sredstva za prenovo v višini 36.000 evrov je zagotovila Občina Trebnje, ki je prisluhnila prostorski stiski knjižnice.

Knjižnica Trebnje
Knjižnica Pavla Golie v Trebnjem
Foto: Knjižnica Pavla Golie Trebnje

»Zaradi pomanjkanja prostora so bile knjižne police prej tako natrpane, da je bilo skoraj nemogoče postavljati nove izvode knjig nanje. Zdaj je knjižnična zbirka zadihala. Seveda pa je rešitev kratkotrajna, saj je prostora za knjižnično dejavnost v Trebnjem premalo. Smo pa veseli novega parka skulptur, ki je kombinacija narave in kulture na pragu knjižnice, ki je dobila novo dnevno sobo s teraso. Zaradi same zasnove in lokacije bi lahko postal prostor druženja vseh generacij, predvsem pa bodo uživali v njem naši bralci,« je prepričana direktorica Knjižnice Pavla Golie Trebnje Tanja Cuder. (- pripeta tonska izjava T. Cuder)
Knjižnica Pavla Golie Trebnje je splošna knjižnica, ki skrbi za knjižnično dejavnost v občinah Trebnje, Mirna, Mokronog-Trebelno in Šentrupert. V petih enotah pokriva 21.500 prebivalcev, od katerih jih je v knjižnico vpisanih 4.800. Celotna knjižnična zbirka obsega 140.000 enot.

Knjizno gradivo je zadihalo, foto arhiv KPGT (2).jpg
Knjižno gradivo je zadihalo
Foto: arhiv KPGT

Knjižnica v Trebnjem je kljub širitvi še vedno premajhna za mesto, ki šteje 13.000 prebivalcev in se stalno povečuje. Po standardih bi morala delovati na 1500 m2, danes pa se gradivo in zaposleni stiskajo na treh lokacijah, na skupaj 545 m2, torej na nekaj več kot tretjini standarda.

Oddelek za najmlajse po prenovi, foto arhiv KPGT.jpg
Oddelek za najmlajše po prenovi
Foto arhiv KPGT

Na nedavni novinarski konferenci sta direktorica KPGT Tanja Cuder in predsednik Krajevne skupnosti Trebnje Dejan Smuk predstavila tudi novo prireditveno ploščad in park skulptur na prostem. Urejanje parka se je začelo konec oktobra in zaključilo pred dnevi. Obračunska vrednost I. faze parka je nekaj manj kot 115 tisoč evrov (z DDV), od tega je nekaj več kot 46 tisoč evrov (z DDV) sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj. Nosilec projekta je bila Krajevna skupnost Trebnje, partnerji in sofinancerji pa Občina Trebnje, CIK Trebnje, Simuteh in Drot. Park bodo namenu predali jutri, v prihodnje pa ga bodo še širili.

Park skulptur, foto D Smuk (2).jpg
Park skulptur
Foto: , foto D Smuk

Tanja Cuder o knjižnici in parku