stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

FOTO: Začenja se SloFolk 2013

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.04.2013 09:54

V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu se je ob 19. uri začel 9. mednarodni folklorni festival SloFolk 2013, ki ga štiri folklorne skupine Dolenjske in Posavja prirejajo od leta 2005.

(Foto: Arhiv Radia Krka)

Na štirih nastopih in prizoriščih festivala bodo svoje ljudsko izročilo poleg domačih predstavili folkloristi iz Italije, Romunije, Slovaške in Srbije.

Festival plesa, pesmi, narodnih noš ter izvirnih glasbil SloFolk 2013 bodo v soboto nadaljevali v Domu kulture v Veliki Račni pri Grosupljem. V nedeljo bo sledil nastop v Prosvetnem domu v Artičah, v Domu Kulturne v Šentvidu pri Stični pa ga bodo v ponedeljek slovesno zaključili.

Festival pripravljajo in gostijo Folklorno društvo Kres iz Novega mesta, Kulturno društvo Vidovo iz Šentvida pri Stični, Kulturno umetniško društvo (KUD) Javorje iz Šmartnega pri Litiji in KUD Oton Župančič iz Artič. Namenjen je povezovanju folklornikov iz različnih evropskih držav, seznanjanju s kulturami evropskih narodov in premagovanju jezikovnih pregrad.

Poleg ustaljenih domačih folklornih skupin na letošnjem festivalu sodelujejo skupina Agilla e Trasimeno iz italijanske Umbrije, Olympos iz romunske Galate, Rovina iz vzhodne Slovaške in beograjska folklorna skupina Branko Cvetković.

Gostujoče skupine se bodo vsak večer v drugem kraju skupaj s skupino gostiteljico predstavile na osrednjih celovečernih koncertih, v okviru napovednih obrobnih prireditev pa bodo nastopile še v različnih domovih za starejše občane in nekaterih območnih trgovskih središčih.

Prireditelji so opomnili, da jim je festival uspelo vpisati med festivale mednarodne organizacije folklornih festivalov Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels ter v njihov prireditveni koledar.

Festival SloFolk je v dobršni meri zasnovan zanesenjaško, saj bodo gostujoči folkloristi nastanjeni pri družinah domačih folklornikov oziroma gostiteljev. Stroške festivala krijejo skupine gostiteljice in podporniki, del denarja zanj pa je prispeval Javni sklad za kulturne dejavnosti, so še sporočili iz Novega mesta.