volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ribnica

FOTO: Zakaj begunce vleče v Evropo?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
31.03.2016 18:50

Kardinal Franc Rode je bil tretji gost letošnjih mesečnih snidenj v skednju Škrabčeve domačije. V pogovoru z zgodovinarko Manco G. Renko je odstrl del svoje pastoralne in življenjske preteklosti in nakazal prihodnost, večer pa je predvsem razkril kardinala kot človeka, ki mu je kultura del vsakdana.

»Smisel življenja je, da se človek nenehno spreminja. Spreminjati se mora v svojem srcu, to pomeni ,tako postajaš revolucionar. Ja, to je edina resnična revolucija, ki naj traja, » je uvodoma poudaril Rode.
Neizogiben del pogovora so bile tudi dobro leto aktualne begunske poti. Z njimi naj bi bili povezani tudi stampedi napadov na kristjane po Evropi. Je to nezaslišano ali gre v skrajnem primeru za logično reakcijo islama, ki je teptan s strani zahoda.

Rode se je vprašal, kako to, da muslimanov ne vleče v bogate arabske države. "Ključno vprašanje je, zakaj jih vleče v Evropo? Je ta tok beguncev spontan ali organiziran z določenim namenom?" Sicer je naloga kristjanov ljudem v stiski, ljudem, ki bežijo pred nasiljem in vojno, pomagati. Vendar je, je prepričan kardinal, naloga politike, predvsem ZDA, da ustvarijo take razmere, da tem ljudem ne bo treba bežati.


Rode, ki je bil na Škrabčevi domačiji pred 13 leti, je pogovor sklenil z zahvalo gostitelju Janezu Škrabcu. Zahvalil se mu je za njegova prizadevanja pri podpiranju (tudi) kulture.

Franc Rode o islamu


Franc Rode o beguncih


Franc Rode o papežu