profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Semič

FOTO: Zaključek 21. Semiške ohceti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.07.2015 11:01

»Ali letos je par na semiški ohceti? Kakšen smisel ima ohcet, če se noben ne poroči?« se je slišalo pred prireditvijo. Letos para na 21. Semiški ohceti ni bilo, glede na neodzivnost zadnjih dveh let so sprejeli odločitev, da para tokrat ne bodo iskali.

Odločili so se, da bodo letošnjo etnološko prireditev, ki prikazuje običaje ohceti v Semiču iz začetka 20. stoletja, izpeljali le z domačo folklorno skupino Semiška ohcet. Ker gre za ljudsko izročilo, ki ima zgodovinski pomen in svojo tradicijo, jo želijo kot takšno ohranjati in negovati za naslednje generacije.

Letos je prireditev potekala na novih lokacijah. Dogajanja na zelenici ob Kulturnem centru Semič, v starem trškem jedru, na ploščadi pred Kulturnim centrom so prireditev strnila in povezala v enovito celoto. »Ljubezen gre skozi želodec,« pravijo, zato je letošnja prireditev povezovala ravno to: kulinariko in ohcet, kot sklepni člen ljubezni. Na petkovi otvoritvi so se predstavile z razstavo Ohcet v sladkem članice Društva kmečkih žena Bele krajine, družina Simonič pa je goste postregla z vrhunsko Semiško penino. Folklorna skupina Semiška ohcet je prikazala obred prošnjačenja, kjer so prosili za nevesto. Program in ogled razstav so s svojimi avtorskimi pesmimi popestrili trije mladi, domači fantje, ki so si nadeli ime Ansambel Mladi Belokranjci. Ogledali smo si lahko fotografsko razstavo Tomaža Corela na temo poroke in razstavo Društva likovnih ustvarjalcev Semič, pred vhodom v KC pa so nas kočije spominjale, kako so včasih prevažali ženina in nevesto (razstavo je pripravil JSKD, OI Črnomelj). Goste je povezovalec Dušan Kofalt po uradni otvoritvi 21. Semiške ohceti, ki jo je otvorila županja ga. Polona Kambič, povabil v dvorano Kulturnega centra na koncert Ota Pestnerja, legendo slovenske zabavne glasbe.

V soboto dopoldne se je prvič odvijal festival vlečene potice. Več kot zadovoljni so, saj smo v ocenjevanje prejeli kar 20 kvalitetnih potic iz vlečenega testa. Zadovoljnim in vedoželjnim obiskovalcem je bilo na stojnici Društva kmečkih žensk Semič pred vhodom v Kulturni center prikazan način priprave potice iz vlečenega testa, v avli pa so si lahko ogledali in kupili ocenjene potice.

Lepo število motoristov in kolesarjev se je zbralo na parkirišču pred KC, kjer jih je župnik g. Luka Zidanšek blagoslovil in jim, skupaj z županjo, zaželel srečo na vseh njihovih poteh.
S svojim obiskom so Semič počastili tudi ljubitelji starodobnih koles, ki so s kolesi na torpedo prikolesarili iz Gribelj na blagoslov v Semič. Kolesarji s sodobnimi kolesi so se po blagoslovu odpravili na dvourno vožnjo po semiških obronkih.

Na parkirišču pred Kulturnim centrom so otroci lahko izkoristili kotiček Škrat mobila za igro in ustvarjanje. Pisano paleto stojnic domače obrti si je bilo mogoče ogledati v soboto popoldne na Štefanovem trgu. Improvizirano poroko je letos spremljala povorka svatov in ostalih gostov (Srbsko kulturno umetniško društvo Kočevje, Društvo narodnih noš in kočijažev Vodice, Plesna skupina Vrtičkarji, DKŽ Dolenjske Toplice), ki se je vila skozi prenovljeno trško jedro, prevzem neveste pa se je odvil na idiličnem semiškem »ganku«. Pri »šrangi« je sodelovala Mladinska folklorna skupina Semiška ohcet. Tradicionalno semiško svetenje in sprejem neveste na ženinovem domu so vsakega ponesle v svoje misli.

Osrednjo prireditev so povezovali Nataša Medvešek, Dušan Kofalt in Primož Jakša. Zvečer so obiskovalce v plesne korake zazibali Mariachi Fiesta en Jalisco in Rok'n' band.

Nedeljski dan je bil namenjen pretežno otrokom. Otroško igrico Malina so za najmlajše pripravili člani gledališča KU KUC, društvo Smnj na plac pa je organiziralo delavnice in igre za mlade družine. 21. Semiško ohcet so zaključili v nedeljo s prireditvijo, ki jo že četrto leto zapored organizira JSKD OI Črnomelj, Vse tičice lepo pojo, kjer se predstavijo pevci in godci ljudskih viž Bele krajine.

V treh dneh si je prireditev ogledalo 2.000 ljudi iz celotne Bele krajine in Slovenije. Avtor fotografij v fotogaleriji je Rudi Vlašič, Klub belokranjskih študentov.