901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Sevnica

FOTO: Zaščitno-reševalna vaja v Sevnici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.10.2015 06:26

Oktober je mesec požarne varnosti, ki mu tudi v sevniški občini posvečajo več aktivnosti. Osrednja tematika tradicionalnega meseca požarne varnosti je na ravni celotne države posvečena evakuaciji, in sicer pod geslom »Ko zagori, naj se ti ven mudi«.

Na območju občine Sevnica bo v tem mesecu v organizaciji posameznih gasilskih društev potekalo več zaščitno-reševalnih vaj, osrednja pa je bila izvedena v petek popoldan na območju starega mestnega jedra Sevnice.

Zaščitno-reševalna vaja »Reševanje in gašenje požara v javnem objektu Sevnica 2015« je vsebovala reševanje in gašenje v občinski stavbi, ki je z vidika požarne varnosti eden bolj ogroženih javnih objektov v občini. Kot o razlogih za izvedbo vaje pojasnjuje poveljnik Gasilske zveze Sevnica Gašper Janežič, obstaja verjetnost nastanka požara, ki ima lahko resne posledice za ljudi, infrastrukturo ter okolje: »V zadnjih letih velikih požarov na takšnih objektih ni bilo, so pa bili manjši oziroma smo s strokovnim znanjem preprečili, da bi se razvili v velike požare. Verjetnost nastanka požara je po oceni ogroženosti sicer majhna, vendar bi ob morebitnem nastanku požara intervencija zahtevala visoko stopnjo usklajenosti in koordinacijo dela reševalnih služb.«

Temeljna zamisel vaje je slonela na predpostavki, kako omogočiti preizkus zelo zahtevne kombinacije požara, zagotovitve normalnih dostopov do kraja dogodka, prevoza poškodovanih, preverbe ustreznosti dovoznih in dostopnih poti za gašenje ter lokalizacijo požara. Še poseben problem bi predstavljale postavitvene površine za intervencijska vozila, evakuiranje zaposlenih in stanovalcev iz sosednjih objektov ter njihova namestitev do sanacije po požaru. Vsemu naštetemu bi morali pri resnični intervenciji posvetiti veliko pozornost, prav tako pa tudi zelo odgovornemu ravnanju pri razmestitvi enot, zagotovitvi intervencijske poti za nujno medicinsko pomoč in ostale enote, pa tudi zagotavljanju dodatne vode za gašenje požara. Na vaji je bilo tako preizkušeno črpanje in zagotavljanje gasilne vode iz reke Save.

Pri izvedbi vaje je sodelovalo 77 gasilcev prostovoljnih gasilskih društev v okviru Gasilske zveze Sevnica s 15 vozili, ekipa nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Sevnica z dvema reševalcema in rešilnim vozilom, trije policisti Policijske postaje Sevnica s patruljnim vozilom, sodelovala pa sta tudi Regijski center za obveščanje Brežice in Poklicna gasilska enota (PGE) Krško z avto-lestvijo. Pri izvedbi vaje je pomagalo še šest statistov v vlogi poškodovancev in izvajalec dimljenja. Za aktiviranje gasilskih enot je bil uporabljen sistem javnega alarmiranja.