stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Mirna Peč

FOTO: Zeleni turizem v Vrtcu Cepetavček

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.05.2016 13:01

Z igro do prvih turističnih korakov je turistični projekt, v okviru katerega najmlajši v vrtcih odkrivajo znamenitosti svojega kraja. Tema letošnjega razpisa je Zeleni turizem. V projektu sodeluje šest posameznih oddelkov našega vrtca, in sicer Skalne miške, Medenjaki, Radovedni tački, Palčki, Žogice Nogice in Bobki.

Otroci so pri projektu aktivno sodelovali, se veliko gibali na daljših sprehodih in bili na svežem zraku. S sodelovanjem v projektu so spoznali, da je lahko gozd zanimiv kraj za igro, raziskovanje, ustvarjanje in pridobivanje novega znanja. Podrobneje so spoznali bližnji gozd, njegove prebivalce, rastline, ki jih najdemo v gozdu, poleg tega pa so uživali v sprostitvenih in gibalnih dejavnostih, ki so bile velik prispevek tudi k socialnim odnosom v skupini. Učili so se in krepili odnose pri raziskovanju, medsebojnemu sodelovanju, ki je bilo potrebno za dosego določenih ciljev dejavnosti.

Spoznavali so za Mirno Peč pomembne naravne danosti – reko Temenico, gozd, travnike ter prav tako za kraj značilne kmetije ter Pot Slakove in Pavčkove mladosti. Izvedeli so, kdo sta bila priljubljena pesnika Tone Pavček (prebirali smo njegove pesmi, kot sta Starši, Mama, prebirali zbirko Besede za sladkosnede …) in Oton Župančič (kaj je pisal, spoznali smo vsebino njegovih Mehurčkov). Spoznavali in plesali so belokranjske ljudske plese, spoznali kraj Črmošnjice in izvor njegovega imena, se odpravili proti slapu ter spoznali bajke samega kraja Črmošnjice preko pesnice Irene Štangelj Pavlakovič. Obiskali so mlin in se tako seznanili z različnimi vrstami moke, pripomočki za peko kruha in postopkom priprave.


Osveščali so se o pomembnosti čistega okolja za naš kraj in k temu tudi sami nekaj prispevali s čistilnimi akcijami. Ugotovili so, da smo ljudje s svojim vedenjem neposredno odgovorni za vse, kar se dogaja v naravi, ter da je bivanje v naravi zdravo za nas in naše telo ter predvsem zelo prijetno. Doživljali so naravo ob različnih vremenskih pojavih in se naučili nekaj novih pesmi, deklamacij o živalih, naravi, naravnih pojavih ter negovali svoj raziskovalni potencial.