stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Trebelno

FOTO&AVDIO: Zlati svinčnik za odlično realizacijo

Piše: P.K.L.

Čas objave:
14.10.2019 11:26

Projekt Športni center Trebelno in dozidava šole je na petkovi podelitvi strokovnih priznanj Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) prejel enega od štirih zlatih svinčnikov za odlično realizacijo 2019.

Strokovna priznanja ZAPS podeljuje za največje dosežke svojih članov na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja. Namen pregledne razstave članov in podelitve priznanj je promovirati kakovostno arhitekturo in ureditve odprtega prostora v širši javnosti ter dvigati zavest o kulturni in ustvarjalni razsežnosti projektiranja in prostorskega načrtovanja. Priznanja prejmejo projekti, ki ustvarjajo kvalitetni prispevek h grajenju lokalnega okolja in kot tak je bil prepoznan tudi projekt Športni center Trebelno in dozidava šole, za katerega je bila odgovorna projektantka Mojca Gregorski, ki je skupaj z županom Občine Mokronog-Trebelno Antonom Mavrom tudi prevzela prestižno nagrado. »Vesel in ponosen sem, da je bil tudi prav naš projekt prepoznan kot poseben, izjemen, odličen. S projektantko smo ves čas iskali optimalne rešitve, ki so na eni strani zadostile strogim pravilom in modernemu dizajnu, na drugi pa bodo praktične za uporabnike. Odzivi kažejo, da smo bili uspešni. Otroci in učitelji se v novih prostorih počutijo odlično, odgovorna projektantka naše naložbe pa je prejela visoko stanovsko priznanje.« 

V obrazložitvi so v ZAPS zapisali, da je dozidava šole umeščena na ozko pobočje pod idilično vaško silhueto in nadaljuje niz šolskih učilnic in vrtca; delno vkopana, popolnoma lesena telovadnica pa oblikuje manjši trg in vstopno ploščad. Oblikovanje volumnov in streh je prilagojeno okoliškemu kontekstu, da bi dematerializirali veliko stavbno maso. Zasnova prostorov je racionalna in fleksibilna. Na streho obešena tribuna oblikuje pokriti previs za »suhi« dostop otrok v vrtec, prostori telovadnice in knjižnice pa se vizualno in fizično povezujejo s parterjem in okoliško krajino.

Poleg Športnega centra Trebelno so zlate svinčnike za odlično realizacijo prejeli še trije projekti, in sicer: Telovadnica Stražišče pri Kranju (Aleš Vodopivec, Uroš Razpet, Gašper Medvešek, Karin Rožman, Matej Delak), Poslovni center Vrelec v Rogaški Slatini (Andrej Strehovec, Robert Potokar) in Velodrom in atletska dvorana pri Novem mestu (Marjan Zupanc).

Župan Anton Maver o nagradi