IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Osilnica

FOTO&AVDIO: OŠ Osilnica na tehtnici države

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.08.2016 08:44

Dežela pravljičnega junaka Petra Klepca, med domačini znana tudi kot dolina solz, je vse bolj prazna in prav nič ne kaže, da bo kaj drugače. Že dalj časa je tudi brez pošte in banke, svoj obrat pa je zaprlo še zadnje podjetje z nekaj zaposlenimi.

Poročali smo že o tem, da Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ni ugodilo majski prošnji tamkajšnje občine in matične šole Fara za ohranitev najmanjše podružnice v Sloveniji, ki jo v tem šolskem letu obiskujeta le dva učenca, drugošolca.
"Zaradi upada števila učencev v podružnični šoli Osilnica ministrstvo ne more dati soglasja k taki organizaciji vzgojno-izobraževalnega dela v prihodnjemu šolskemu letu," so zapisali v odgovoru šoli in občini Osilnica in Kostel.

Na matični šoli so upali, da šolski zvonec na njihovi podružnici vendarle ne bo utihnil. Po drugi strani jih odgovor iz Ljubljane ni presenetil, saj novega vpisa otrok v šolskem letu 2016/2017 ne bo. Tako jim ni uspelo oblikovati oddelka z vsaj petimi učenci, kar je normativni pogoj, da podružnica živi. Poleg šole in občin Osilnica in Kostel, ki jim pristojno ministrstvo ni ugodilo prošnji, je pred kratkim na isti naslov romala še pobuda Društva osilniška dolina.

Tudi njim je ministrstvo za izobraževanje , znanost in šport enako razložilo razloge začasnega zaprtja podružnične šole. A v Kostelu in Osilnici še vztrajajo, verjamejo, da lahko vlada Republike Slovenije izjemoma le da soglasje, da podružnica čeprav z dvema učencema vendarle ostane, si želi ravnatelj Martin Marinč.

A ker ni za pričakovati, da bo vlada urgentno obravnavala primer iz Osilnice, se bosta začela učenca s prvim septembrom voziti v šolo v Faro, ki je od Osilnice oddaljena 30 kilometrov. Z njima bodo odšle v Faro tudi učiteljica ter kuharica in snažilka, ki sta bili tam polovično zaposleni. V odločbi ministrstva, ki je začasna, je vendarle žarek upanja, da šola v Osilnici ne bo za vselej zaprla svojih vrat. V šolskem letu 2017/2018 naj bi imeli tam tri učence, Marinč pa pravi, da bodo takrat dali vlogo za izredno odprtje. Ministrstvo naj bi jim ugodilo, saj gre za šolo tik ob meji. "Na šoli v Osilnici sem poučevala 35 let. Svoj čas je šolske klopi grelo več kot 70 otrok. Ne glede na vse, bi si želela, da šola še živi," je dejala upokojena učiteljica Anica Štimec.
Ob vsem povedanemu, je razveseljivo vsaj to, da bo v novemu šolskemu letu matično šolo v Fari obiskovalo 51 učencev, trije več kot v minulem šolskem letu. Pred kratkim se je namreč iz Ljubljane v Slavski Laz preselila družina z dvema sinovoma. Obiskovala bosta šesti in deveti razred. V prvi razred je vpisanih šest otrok, pet pa jih devetletko zaključilo.

Anica Štimec o nekdanji šoli


Martin Marinč o pričakovanjih


Martin Marinč o prošnji vladi