pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

FOTO&VIDEO: Dnevi kulturne dediščine tudi pri nas

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.09.2015 08:29

Na rotovžu so predstavili dogodke v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, ki bodo od 25. septembra potekali v Novem mestu, Kostanjevici na Krki in Žužemberku.

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) letos praznujejo 25 let neprekinjene dejavnosti v Sloveniji in so zato posvečeni praznovanjem.

Številni organizatorji so v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije pripravili bogat program tradicionalnih DEKD. V septembru se bo po vsej državi zvrstilo 400 dogodkov, posvečenih kulturni dediščini in širjenju znanja o njej.

Dneve evropske kulturne dediščine 2015 bodo odprli 25. septembra opoldne v vseh mestih članicah Združenja zgodovinskih mest Slovenije hkrati (Idrija, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljica, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Tržič in Žužemberk).


Na rotovžu so danes predstavili celoten program DEKD in dogajanje ob odprtju Dnevov evropske kulturne dediščine 2015 na Dolenjskem in v Spodnjem Posavju.
Na novinarski konferenci so sodelovali novomeški župan Gregor Macedoni, generalni konservator Zavoda za kulturno dediščino Slovenije dr. Robert Peskar, koordinatorka dnevov Nataša Gorenc, generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner Dolenc ter župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petrečič in žužemberški župan Franc Škufca.

Ob tem so predstavili tudi knjigo Sto let v dobro dediščine, ki je izšla ob praznovanju 100. obletnice konservatorske službe na Slovenskem.

Dnevi evropske kulturne dediščine 2015