nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

FOTO&VIDEO: Glavan velikonočne praznike označil za praznik življenja

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
18.03.2016 13:32

Novomeški škof Andrej Glavan je na današnji novinarski konferenci med drugim predstavil svojo velikonočno poslanico, v kateri je poudaril, da je velika noč praznik življenja. Napovedal je tudi več škofijskih prireditev, nekatere sodijo še v okvir lansko pomlad začetega obeleževanja 10-letnice ustanovitve novomeške škofije.

Glavan je v svoji poslanici zapisal, da je velika noč praznik veselega upanja, praznik življenja in božje zmage nad smrtjo, "še zlasti za bolne, vse ki trpijo in jih težijo bremena življenja in v tem zemeljskem življenju ne vidijo polnega smisla".

Sicer pa je napovedal, da bodo v soboto, ko obhajajo praznik sv. Jožefa, med drugim glavnega zavetnika Škofije Novo mesto, najvišje škofijsko priznanje oz. odličje sv. Jožefa podelili dolgoletnemu sodelavcu novomeške kapiteljske župnije in ključarju Alojziju Slavku Trontlju. Na sobotni slovesni maši pa bo somaševanje vodil apostolski nuncij Juliusz Janusz.

Škof je opozoril tudi na dober odziv pri letošnjih postnih romanjih v novomeško stolnico, na katerih se je vsakič zbralo od 300 do 600 vernikov iz novomeških dekanij, med škofijskimi prireditvami pa med drugim povabil na koncert ob obletnici razglasitve škofije, na aprilsko škofijsko srečanje mladih in junijsko zaključno slovesnost praznovanja 10. obletnice škofije.

Na današnji novinarski konferenci so še sodelavci novomeške škofije predstavili film in zbornik, ki so ga izdali ob 10-letnici škofije. Ta se posveča temam mladih, družine in sprave, so še pojasnili.

Škofijo Novo mesto, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije, so ustanovili 7. aprila 2006, njenega prvega škofa Andreja Glavana pa umestili 10. junija tega leta.

Novinarska konferenca Škofije Novo mesto