franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

FOTO&VIDEO: Problemi slabega ravnanja z odpadki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.03.2016 14:34

Novomeški župan Gregor Macedoni je na rotovžu danes gostil ekipo Rising Kelts, ki jo sestavljajo mladi dijaki iz Gimnazije Novo mesto.

O ekipi Rising Kelts

Rising Kelts je ekipa mladih, nadobudnih dijakov iz Gimnazije Novo mesto, ki poskuša rešiti problem slabega ravnanja z odpadki na šolah s pomočjo igrifikacije ločevanja. Sodeluje v mednarodnem tekmovanju First Lego League, krajše FLL, ki ima tri kategorije tekmovanja. Združuje tehnologijo, projektno delo ter izkazovanja vrednot. FLL vsako leto določi novo temo, ki jo ekipe rešujejo. Letošnja tema, “Pot odpadkov” zahteva natančen vpogled v problematiko odpadkov, njihov vpliv na naša življenja ter težave in nevarnosti, ki nam jih povzročajo.

V tehnološkem delu učenci izdelajo in programirajo lego robote, ki opravljajo naloge na poligonu, kakršnega uporabljajo vse FLL ekipe po celem svetu. Robota sprogramirajo, da npr. odpelje živali v varno območje, loči odpadke ali pa poskrbi za metan, torej v dveh minutah in pol opravi čim več nalog, ki so točkovane. Pri projektu iščejo rešitve za določene svetovne probleme, povezane s temo, ki jo določi FLL. Pri letošnji temi, odpadkih, so se na inovativen način lotili ločevanja odpadkov. Ekipa mora vseskozi izkazovati tudi timski duh, sodelovanje ter profesionalen odnos do sotekmovalcev.


V Sloveniji sta dve stopnji tekmovanja, regijska prvenstva ter državno finale. Iz regijskega tekmovanja so se v finale prebile tri ekipe iz Dolenjske, poleg Rising Kelts še Roosters iz Šentjerneja ter Lego Hackers, ekipa društva Čarunalnik. Državno finale bo potekalo 5. marca, v Radljah ob Dravi.

V sklopu priprav na tekmovanje so razvili izjemno zanimive rešitve, ki mlade na barvit in humoren način spodbujajo k ločevanju (smetnjaki iz odpadnih materialov, ki spodbujajo športno tekmovalnost, družabno igro za najmlajše, ki jo lahko igrajo doma z družino ali pa v vrtcu s prijatelji). Te bodo predstavili jutri, 1. marca na novinarski konferenci, ki bo ob 10. uri potekala na rotovžu.

Rising_Kelts_01032016(1).mp4