901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Žužemberk

FOTO&VIDEO: Žužemberk zavzeli srednjeveški vitezi

Piše: Radio Krka/sta

Čas objave:
17.07.2016 07:49

V Žužemberku se v okviru Trških dnevov, največje tradicionalne turistično-kulturne suhokranjske prireditve, ki ob tamkajšnjem občinskem prazniku poteka do ponedeljka, danes začenja 18. srednjeveški dan. Na žužemberškem gradu se bodo med drugim predstavile viteške skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Srbije, potekali bodo tudi viteški boji.

Predsednik Turističnega društva Suha Krajina Vlado Kostevc je za STA povedal, da na srednjeveškem dnevu pričakujejo vsaj tisoč obiskovalcev, sicer pa med drugim pripravljajo še srednjeveško tržnico, različne prikaze, priložnostno glasbo, plese, zabavni spored in podobno.

Dodal je, da se bosta po jutranjem odprtju srednjeveškega dne, cerkveni maši in farnem žegnanju ob 10.30 najprej predstavili srednjeveški skupini Ug in Zlatno runo Voluja, po kosilu bodo sledili lokostrelski turnir, predstavitev in plesni nastop Viteškega reda Gašperja Lambergarja, predstavitev viteških ter dvornih redov z mimohodom vseh sodelujočih in grajske gospode pa pripravljajo ob 15. uri.

Tej bodo po več glasbenih vložkih sledile predstavitve srednjeveških in renesančnih plesov, Ivanečkih in drugih vitezov ter viteških veščin. Prikazali bodo tudi mečevanje in pripravili glumaško predstavo Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji gori v izvedbi Teatra Cizamo.


Žužemberški 18. srednjeveški dan bodo nekaj po 20. uri končali z zaključnim nastopom in prikazom veščin slovaške skupine Trnavska kampania, je še povedal Kostevc.

Ob 21. uri pa bo na dvorišču žužemberškega gradu slovesnost s kulturnim programom ob občinskem prazniku, na kateri bo kot slavnostni govornik nastopil predsednik DZ Milan Brglez.

VIDEO: Žužemberk zavzeli srednjeveški vitezi