franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Krško

Gen-I z novim projektom električne samooskrbe gospodinjstev

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
06.10.2015 15:23

Družba Gen-I je na današnjem srečanju proizvajalcev električne energije, ki so ga pripravili v prostorih Gen energije v Krškem, predstavila novi pilotni projekt samooskrbe gospodinjstev z elektriko iz sončnih elektrarn. V sklopu projekta bo Gen-I do dvesto gospodinjstvom, ki se bodo odločila za lastno sončno elektrarno, omogočila tudi subvencije.

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob je povedal, da bodo gospodinjstvom, ki se bodo odločila za izvedbo naložbe v lastno sončno elektrarno, hkrati s pomočjo pri gradnji omogočili še nepovratne subvencije v znesku 350 evrov na kilovatno uro deklarirane moči vgrajene elektrarne.

Ob tem je poudaril, da je projekt sad zgolj domačega in ne tujega znanja, pri tem pa so združili najprodornejša slovenska podjetja na področju gradnje sončnih elektrarn.

Ker v Gen-I tudi močno podpirajo trajnostni razvoj in čim hitrejši prehod v nizkoogljično družbo, neprestano iščejo rešitve, kako k temu spodbuditi tudi svoje odjemalce. Gre za popolnoma novo storitev na trgu, ki bo odjemalcem omogočila velik del samooskrbe z električno energijo in s tem neodvisnost od gibanja cen energentov, je dodal.

Gen-I je sicer ob zaključku devetmesečja poslovala skladno z načrti in jih nekoliko presegla. Dosegli bodo tudi poslovni načrt, ki ob koncu leta predvideva približno poldrugo milijardo evrov prihodka. Golob je hkrati ocenil, da so pri temeljiti reorganizaciji lastnega poslovanja na dobri poti. Za prihodnje leto je napovedal bistveno boljše obete od letošnjih.

Gen-I tudi s svojim nekaj manj kot četrtinskim deležem ostaja največji dobavitelj električne energije v državi, pri dobavi zemeljskega plina pa ostaja pri približno desetinskem deležu, je še navedel Golob.

Na današnjem srečanju so spregovorili tudi o odkupnih cenah električne energije in priporočilih za prihodnje leto. Po besedah izvršnega direktorja prodaje Gen-I Dejana Paravana se smernica padajočih odkupnih cen na trgu električne energije iz obnovljivih virov nadaljuje kot posledica padca cen vseh energentov.

Sicer pa je padec odkupnih cen električne energije v regiji manjši od padca cen v srednji Evropi, predvsem Nemčiji, kar pomeni, da se je razlika v ceni med regijama še dodatno povečala, je še dejal.

Udeleženci srečanja so prisluhnili tudi predavanju vodje sektorja za nadzor tržnih dejavnosti Agencije za energijo Alenki Domjan o spremenjenem načinu dodeljevanja državnih podpor novim naložbam v proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje, za katere vlada zagotavlja dodatnih 10 milijonov evrov.

Kot je pojasnila, lanski energetski zakon ohranja podpore proizvajalcem za električno energijo, proizvedeno iz obnovljivih virov energije in v soproizvodnji z visokim izkoristkom, če stroški proizvodnje presegajo tržne prihodke.

Spreminja pa se način dodeljevanja teh podpor. Po novem se bo v podporno shemo možno uvrstiti le s projekti tistih proizvodnih naprav, ki bodo predhodno izbrani v konkurenčnem postopku javnega poziva Agencije za energijo.

Po uspešnem izboru projekta, ki bo vrednoten po dejanski investicijski vrednosti, bo imel investitor za uresničitev projekta in zagotovitev deklaracije na razpolago tri leta. Če deklaracije ne bo dobil v navedenem roku, pa upravičenja do podpore ne bo mogel uveljavljati, je še opozorila Domjanova.