gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Georg Gedl – Retrospektiva sanj

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.10.2015 16:16

V poslovnih prostorih novomeške Adrie Mobil je odprta razstava risb in skic dolgoletnega Adriinega sodelavca, industrijskega oblikovalca Georga Gedla, pod nazivom »Georg Gedl – Retrospektiva sanj/ 1975-2015«.

Otvoritve razstave se je udeležil tudi Robert Lešnik, danes prvi človek oblikovanja osebnih vozil Mercedes-Benz, katerega je ravno Gedl prepoznal kot izjemno nadarjenega mladega oblikovalca in mu tudi pomagal na njegovi oblikovalski poti v začetku devetdesetih let. Otvoritev razstave je potekala v izjemno sproščenem vzdušju, ki so ga napolnili iskrivi spomini avtorja in njegovega posebnega gosta, Roberta Lešnika. Ob tej priložnosti pa je Georgu Gedlu, »dolgoletnemu sopotniku, oblikovalcu, izjemnemu ustvarjalcu, sodelavcu in prijatelju,« posebno priznanje in iskreno zahvalo »za vsa leta skupnega kreativnega sodelovanja pri gradnji imena in ugleda ter mednarodne prepoznavnosti blagovne znamke Adria, ter za vso energijo in optimizem s katerim nas je navdal in nam hkrati dal zagon tudi za naprej«, izrekla tudi generalna direktorica Adrie Mobil, Sonja Gole.


Georg Gedl, danes sedemdesetletnik, rojen v Kikindi (Srbija), po izobrazbi sicer gradbeni tehnik, je svojo ljubezen do oblikovanja avtomobilov odkril že zelo zgoda, pot v svet oblikovanja pa mu je odprla ugledna švicarska revija Automobil revue leta 1969. Prva »resna« zaposlitev je na to sledila v tovarni Audi, Ingolstadt (Nemčija) leta 1970, že leto kasneje pa je že delal tudi za BMW. Leta 1975 je na povabilo Jurija Levičnika prišel v novomeški IMV in takrat se mu je odprl svet počitniških prikolic, kateremu je ostal zvest do leta 1982. Od tam ga je pot zanesla naprej v mariborski TAM. Georg Gedl se je hkrati uveljavljal tudi kot predavatelj na Akademiji za likovno umetnost, kot zunanji sodelavec revije Avto Magazin pa je začel odkrivati mlade slovenske nadarjene oblikovalce, med katerimi so nekatera danes že uveljavljena oblikovalska imena, kot so Robert Lešnik, Aleksander Praper, Uroš Pavasovič, Marko Jevtič. Proti koncu leta 1994 je Gedla pot znova popeljala do Adrie, kamor ga je povabil takrat prvi razvojnik, inž. Stanislav Lukšič – Luka, in kateri je ostal zvest vse do danes. Skupaj z notranjo oblikovalko, Majdo Stražišar sta namreč v naslednjih letih pustila prepoznaven pečat na številnih Adriinih vozilih za prosti čas. Sprva z Lukšičem, kasneje tudi z Antonom Kastrevcem in njunima ekipama so tako nastale številne prodajne uspešnice, kot so počitniška prikolica Adiva, polintegrirani avtodom Coral, prvi integrirani avtodom Vision, Matrix prve generacije, Compact, GiT in številni drugi.

V vseh teh dolgih desetletjih ustvarjalnega dela pa so izpod risarskega svinčnika Georga Gedla nastajali tudi številni drugi modeli vozil in prikolic, nekateri presenetljivo »sodobni« za sedemdeseta, osemdeseta, devetdeseta leta prejšnjega stoletja. Delček teh sanj prikazuje tudi tokratna razstava. Hkrati so na razstavi predstavljene tudi Gedlove risbe starih avtomobilov, obiskovalci pa si lahko ogledajo tudi zanimiv izbor avtomobilskih miniatur. Tokrat gre za prav poseben izbor znamenitih miniaturnih izvedb Fiata 500 ter številnih miniaturnih izvedb še bolj znamenitega Ferrarija, oboje iz sicer izjemno bogate Gedlove zbirke preko 800 avtomobilčkov različnih blagovnih znamk.