koronavirus, london Svet24.si

Vzpodbudne novice iz Izraela: Pfizerjevo cepivo ...

Greta Beccaglia Svet24.si

VIDEO: Pljunil v dlan in jo udaril po zadnjici. To...

oxford, streljanje, strelski-pohod Svet24.si

FOTO in VIDEO: Masaker na ameriški šoli ...

jezus janez jansa pf ukom Reporter.si

Ali se bodo danes poslanci NSI odločili za Jezusa...

20210604-01063296 Necenzurirano

Vizjak bi imel za šefa Triglavskega narodnega ...

magnifico Odkrito.si

Magnifico: To je zato, ker sem lep ...

messi antonella Ekipa24.si

Ste videli, kaj je naredil MESSI?! Direktor revije...

Novice

Gradnja regijskega čebelarskega centra v zaključni fazi

Piše: R.K.

Čas objave:
02.09.2021 07:52

Prizadevanja na področju varovanja okolja in ohranjanju biotske raznovrstnosti s poudarkom na čebelarstvu Občina Krško nadgrajuje z gradnjo čebelarskega regijskega centra v okviru posavskega projekta Čebelarski mozaik v starem mestnem jedru.

Gradnja je že v zaključni fazi, po načrtih naj bi bil zaključen konec oktobra.
V občini Krško se vedno bolj zavedajo pomena sobivanja z naravo. Pred leti so v sodelovanju z domačimi čebelarskimi društvi začeli z različnimi aktivnostmi za trajnostno zagotavljanje čebelje paše. Pridružili so se projektu Čebelarske zveze Slovenije «Človek posadi – čebela opraši« in v starem mestnem jedru zasadili medovite rastline ter s tem prispevali k obogatitvi čebelje paše. Tudi sicer ob novogradnjah ali obnovah pri zunanjih ureditvah sadijo medovite rastline.
V lanskem letu so ta prizadevanja še nadgradili s projektom Čebelarski mozaik v skupni vrednosti okoli 350.000 evrov, sofinanciranim iz EU sklada za regionalni razvoj v višini 150.000 evrov. Poleg občine kot vodilnega partnerja sodelujejo še Čebelarska zveza Krško, Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Jurija Dalmatina Krško, Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško.

S projektom želijo vzpostaviti skupno mrežo posavskih čebelarjev, zato v starem mestnem jedru Krškega gradijo čebelarski regijski center, za katerega bo Občina Krško namenila okoli 190.000 evrov in v katerem bo laboratorij z analizo medu in voska ter razstavno prodajni prostor s čebelarsko opremo. V sklopu projekta bodo uredili tudi urbane čebelnjake, medovite gredice, učne čebelarske poti, izvedli usposabljanja biodinamičnega čebelarjenja, strokovna izobraževanja in svetovanja, …. Cilj je ohranjanje čebelarjenja ter ozaveščanje o pomenu čebel in vzorni skrbi zanje.