stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Gradnja regijskega čebelarskega centra v zaključni fazi

Piše: R.K.

Čas objave:
02.09.2021 07:52

Prizadevanja na področju varovanja okolja in ohranjanju biotske raznovrstnosti s poudarkom na čebelarstvu Občina Krško nadgrajuje z gradnjo čebelarskega regijskega centra v okviru posavskega projekta Čebelarski mozaik v starem mestnem jedru.

Gradnja je že v zaključni fazi, po načrtih naj bi bil zaključen konec oktobra.
V občini Krško se vedno bolj zavedajo pomena sobivanja z naravo. Pred leti so v sodelovanju z domačimi čebelarskimi društvi začeli z različnimi aktivnostmi za trajnostno zagotavljanje čebelje paše. Pridružili so se projektu Čebelarske zveze Slovenije «Človek posadi – čebela opraši« in v starem mestnem jedru zasadili medovite rastline ter s tem prispevali k obogatitvi čebelje paše. Tudi sicer ob novogradnjah ali obnovah pri zunanjih ureditvah sadijo medovite rastline.
V lanskem letu so ta prizadevanja še nadgradili s projektom Čebelarski mozaik v skupni vrednosti okoli 350.000 evrov, sofinanciranim iz EU sklada za regionalni razvoj v višini 150.000 evrov. Poleg občine kot vodilnega partnerja sodelujejo še Čebelarska zveza Krško, Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Jurija Dalmatina Krško, Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško.

S projektom želijo vzpostaviti skupno mrežo posavskih čebelarjev, zato v starem mestnem jedru Krškega gradijo čebelarski regijski center, za katerega bo Občina Krško namenila okoli 190.000 evrov in v katerem bo laboratorij z analizo medu in voska ter razstavno prodajni prostor s čebelarsko opremo. V sklopu projekta bodo uredili tudi urbane čebelnjake, medovite gredice, učne čebelarske poti, izvedli usposabljanja biodinamičnega čebelarjenja, strokovna izobraževanja in svetovanja, …. Cilj je ohranjanje čebelarjenja ter ozaveščanje o pomenu čebel in vzorni skrbi zanje.