IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Hrabri in požrtvovalni policisti iz naše regije

Piše: R.K.

Čas objave:
04.04.2024 09:16

Na Policijski akademiji v Tacnu so včeraj podelili 97 medalj policije za požrtvovalnost in hrabrost izkazano v preteklem letu, med njimi so bili tudi policisti iz naše regije. Generalni direktor policije Senad Jušić in notranji minister Boštjan Poklukar sta jih predala posameznikom, ki so v ključnem trenutku ogrozili svoje življenja in se brez odlašanja podali nevarnosti naproti. Policista Leon Fišer in Neda Novaković iz Policijske postaje Brežice, sta prejela medaljo, ker sta preprečila, da bi moški skočil pod vlak, pri čemer sta ogrozila tudi svoje življenje. Policist Marjan Štubljar iz Policijske uprave Novo mesto je v svojem prostem času v športni dvorani s temeljnimi postopki oživljanja rešil življenje občanu, ki se je nenadoma zgrudil na tla. Policist Luka Bevk iz Policijske postaje Dolenjske Toplice in pomožni policist Marko Kopina, sta naredila vse, kar je bilo v njuni moči, da bi rešila življenje otroka, ki ga je povozil traktor. Policista Jože Jerman in Toni Rus iz Policijske postaje Črnomelj, sta s svojo nesebično in požrtvovalno pomočjo pomagala lastnikom objekta, ki je zaradi fotovoltaičnega sistema gorel z izjemno visoko temperaturo, rešila, kar se je iz objekta še lahko rešilo, in s tem omilila že tako veliko materialno škodo. Vsi izmed navedenih so prejeli medalje.

Policijska uprava Novo mesto, Policijska postaja Dolenjske Toplice, Luka Bevk in pomožni policist Marko Kopina, 30. april 2023

Lani je v Sloveniji močno odmeval dogodek, ki se je zgodil 30. aprila dopoldne na območju Policijske uprave Novo mesto. Voznik traktorja je povozil enajstletnega otroka, ki je padel s čelnega traktorskega nakladača. Patrulja, ki sta jo sestavljala policist Luka Bevk in pomožni policist Marko Kopina, se je takoj odzvala na klic in na mesto nesreče prispela v devetih minutah. Za traktorjem sta na cesti zagledala močno poškodovanega otroka. Policist Luka Bevk je ugotovitve takoj sporočil operativnokomunikacijskemu centru, nato pa priskočil na pomoč pomožnemu policistu Marku Kopini, ki je poškodovancu že nudil prvo pomoč z izvajanjem reanimacije, saj ni kazal znakov življenja. Ekipa nujne medicinske pomoči je po svojem prihodu prevzela nudenje prve pomoči. Posledice prometne nesreče so bile za otroka žal prehude in je kljub oživljanju zaradi hudih poškodb umrl. Ker sta poskušala narediti vse, da bi rešila njegovo življenje, si policist Luka Bevk in pomožni policist Marko Kopina upravičeno zaslužita medalji za požrtvovalnost.

Policijska uprava Novo mesto, Policijska postaja Črnomelj, Jože Jerman in Toni Rus, 27. oktober 2023

V Občini Črnomelj je v petek, 27. oktobra 2023, nekaj minut po 13. uri zagorelo ostrešje večjega, pretežno lesenega gospodarskega objekta, na katerem je bila nameščena sončna elektrarna. Policista Toni Rus in Jože Jerman sta se objektu približala prva, vendar se z ognjenimi zublji nista mogla spopasti. Fotovoltaični sistemi namreč gorijo s temperaturo 800 stopinj Celzija. Tako sta skupaj z lastniki in vaščani, ki so nesebično priskočili na pomoč, pomagala spraviti na varno vse, kar je bilo mogoče. Na kraj so kmalu prišli gasilci. Razsežnost in vročina požara je bila ogromna – s strehe je tekel tekoči aluminij, saj se je aluminijasta konstrukcija za pritrditev sončnih plošč stopila. V gašenje je bilo vključenih več kot 150 gasilcev iz različnih gasilskih društev. Ti so požar po skoraj 12 urah omejili in na koncu tudi pogasili. Več jih je potrebovalo zdravniško pomoč. Policista Jože Jerman in Toni Rus sta ne glede na to, da sta sama sebe spravljala v nevaren položaj, s svojo nesebično in požrtvovalno pomočjo pomagala lastnikom gorečega objekta in rešila, kar se je iz gorečega objekta lahko rešilo, ter s tem omilila že tako veliko materialno škodo. Zavarovala sta življenje in premoženje ljudi ter pokazala nesebičen pogum, za kar jima podeljujemo medalji policije za požrtvovalnost.

Policijska uprava Novo mesto, Policijska postaja Brežice, Leon Fišer in Neda Novaković, 25. januar 2023

Na železniški postaji v Brežicah je 25. januarja 2023 dopoldne občan v čakalnici kadil in se nedostojno vedel. Na kraj sta bila napotena policista Leon Fišer in Neda Novaković. Ob prihodu sta na peronu zagledala moškega in od njega zahtevala osebni dokument. Ko sta ga ogovorila, mu je začelo močno nihati razpoloženje. Povedal je, da je nezakoniti pribežnik. Ko sta policista ugotovila njegovo identiteto, sta mu vrnila osebno izkaznico, on pa jo je vrgel na tir, češ da ni njegova. Iz daljave se je bližal vlak, ki na tej železniški postaji ni ustavljal. Ko se je že precej približal, se je moški pognal proti tiru, da bi storil samomor. Policist Leon Fišer ga je prijel za roko in podrl na tla, policistka Neda Novaković pa mu je stabilizirala drugo roko, saj se je aktivno upiral. Policista sta se znašla v posebno nevarni situaciji, ko sta občanu poskušala preprečiti, da bi se vrgel pod vlak. Obstajala je namreč možnost, da bo za seboj potegnil tudi njiju, saj je bil fizično zelo močan. Na srečo se to ni zgodilo, moški pa je bil prepeljan v psihiatrično bolnišnico. Preživel je po zaslugi hitrega odziva ter nesebičnega in pogumnega dejanja policistov, pri katerem je bilo v veliki nevarnosti tudi njuno življenje, zato si Leon Fišer in Neda Novaković zaslužita medalji policije za hrabrost.