IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Brez opisa

Izleti, obiski in sekanje pirhov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.03.2016 07:21

Na velikonočni ponedeljek, dan po veliki noči, se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa učencema. Po običaju mnogi tega dne obiščejo sorodnike in prijatelje.

Velikonočni ponedeljek je podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan, zato ga mnogi izkoristijo tudi za oddih in izlete.

Kristjani verujejo, da je Jezus po smrti na križu, ki jo praznujejo na veliko noč, vstal od mrtvih. Slednje se je po navedbah iz evangelija potrdilo, ko sta dva izmed njegovih učencev po velikonočnem dogajanju potovala v Emavs in se jima je Jezus prikazal.

Po običaju je zato dan po veliki noči namenjen obiskom, ko naj bi verniki veselo novico o Jezusovem vstajenju delili s sorodniki in prijatelji ter drugim svetom.

Tako kot v številnih drugih državah je tudi v Sloveniji ta dan dela prost dan, zato ga številni izkoristijo tudi za oddih in izlete.


Po cerkvah bodo sicer tudi danes potekala bogoslužja, med drugim tudi v evangeličanski cerkvi v Ljubljani. Vodil ga bo evangeličanski škof Geza Filo.

Papež Frančišek bo opoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu molil z verniki in tako zaključil letošnje velikonočno praznovanje.

V več slovenskih krajih je tudi navada, da na ta dan pripravijo posebne igre, kot sta sekanje in trkanje pirhov. Sekanje pirhov bodo med drugim pripravili na Primskovem na Dolenjskem.