jansa logar predsedniske volitve Svet24.si

Kako je poraz prenesel Janez Janša?

rentgen, repek, novorojenčica Svet24.si

Novorojenčica takoj po rojstvu šokirala zdravnike

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

navas kostarika japonska Ekipa24.si

Japonci senzacionalno zrušili Nemce, zdaj pa tale...

veronika strnad Njena.si

Srce slovenske pevke pripada bodočemu zdravniku

nemcija Ekipa24.si

Novi bojkot Nemcev v Katarju! Poglejte, kaj so ...

Novice Ljubljana

Janša zdravnikom: Delamo vse, kar je v človeških močeh, da vam zagotovimo zaščitno opremo

Piše: STA

Čas objave:
27.03.2020 07:34

Predsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na opozorila zdravnikov glede varovalne opreme na Twitterju danes zatrdil, da delajo vse, kar je v človeških močeh, da to opremo zanje zagotovijo. "Ne mine dan, da ne bi prišla vsaj ena večja pošiljka. Žal pa določenih artiklov najvišje stopnje zaščite enostavno ni mogoče dobiti nikjer," je pojasnil.

Februarja, ko je bilo tega na trgu dovolj, pa po Janševih navedbah ni nihče kupoval.

S tem se je odzval na sredin tvit Mladih zdravnikov Slovenije, v katerem opozarjajo, da zdravstveni delavci ne pristajajo na delo brez ustrezne varovalne opreme niti v času epidemije novega koronavirusa. "Ne gre za kaprico. Gre za življenja zdravstvenih delavcev in naših bolnikov," so navedli. V sredo so sicer zdravniške organizacije vlado skupaj pozvale, naj zdravstvenim delavcem pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je na današnji dopoldanski novinarski konferenci zatrdil, da bi zaloge zaščitne opreme v Sloveniji v naslednjem tednu morale zadostovati. V teku pa so tudi nove dobave, proizvodnjo so že vzpostavila ali še vzpostavljajo tudi slovenska podjetja, zato verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana materiale iz zaloge razdeljujejo na podlagi meril, ki jih je pripravilo ministrstvo za zdravje. Tako zagotavljajo zaščitno opremo za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, lekarne in zobozdravstvene ambulante. Ob tem pa 30 odstotkov opreme namenjajo tudi za pokrivanje ostalih potreb, kot so ključna infrastruktura, varnostne službe, zapori, pogrebna podjetja, taksisti in drugi.

Civilna zaščita razpolaga s 7500 zaščitnimi kombinezoni, 26.000 maskami za zdravstvo, 790.000 kirurškimi maskami in 100.000 IIR maskami ter 7.700.000 rokavicami.

Nemalo pa je v zadnjih dneh tudi donacij zaščitne opreme v boju z epidemijo. Tako z donacijami zaščitne medicinske opreme in aparatov Sloveniji pomaga tudi kitajski lastnik velenjskega Gorenja Hisense. Večja pošiljka zaščitne in medicinske opreme je že na poti v Slovenijo. Hisense bo ob tem Sloveniji podaril tudi aparat za umetno predihavanje, vladi pa je v brezplačno uporabo ponudil tudi svoje nepremičnine in vozila, če bi se to izkazalo za potrebno.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pa so prek Twitterja sporočili, da je podjetje Sinergise zagotovilo pet monitorjev, ki so ključni za nadzor in oskrbo kritično bolnih. Dva so že prevzeli na Infekcijski kliniki, trije bodo dobavljeni v kratkem. Tovrstne donacije so odlična tehnična in moralna spodbuda tako za zaposlene kot za bolnike, so dodali.

Družba Shell Adria, slovenska podružnica energetskega velikana Royal Dutch Shell, je medtem UKC Ljubljana podarila dva aparata za umetno predihavanje.