IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Kočevje

Jure Senekovič 'naj lastnik' gozda na Kočevskem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.05.2016 14:31

50-letni Jure Senekovič iz Mozlja skrbno neguje okoli 33 hektarjev gozda, upošteva nasvete revirnega gozdarja in je lahko vzor ostalim lastnikom gozda, zato so ga na kočevski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije imenovali za letošnjega naj lastnika gozda.

Senekovič, ki že 32 let dela v gozdu – najprej je bil zaposlen v Gozdarstvu Grča, zdaj pa z družino skrbi za gozd in kmetijo – poudarja, da je najbolj pomemben odnos do gozda.

Razglasitev najbolj skrbnega lastnika gozda je ena od dejavnosti, ki jih je kočevska območna enota Zavoda za gozdove Slovenije pripravila v sklopu Tedna gozdov. Letošnji slogan 'Gozdovi za jutri - ohranimo jih' postavlja v ospredje trajnostno rabo gozdov.


Gozdarji izpostavljajo več nevarnosti, ki grozijo slovenskemu gozdu: od podnebnih sprememb in posledičnega sušenja nekaterih drevesnih vrst do nevarnosti razmnožitve podlubnikov. Ti majhni hrošči so namreč lani povzročili ogromno škode. Katja Konečnik, vodja kočevske enote Zavoda za gozdove Slovenije, je povedala, da so lani na območju od Barja do Kolpe posekali okoli 210.000 kubičnih metrov lesa in dodala, da je »bil lani junija največji porast podlubnikov zato jih skrbi kako bo letos oziroma do kje se bodo te številke dvignile.« Kot pravi je bilo to šele prvo leto gradacije podlubnikov, zato so res zaskrbljeni kaj se lahko zgodi. Gradacije podlubnikov namreč praviloma trajajo pet do šest let.

Jure Senkovič, 'naj lastnik' gozda na Kočevskem


Katja Konečnik, vodja kočevske enote Zavoda za gozdove Slovenije