901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Črnomelj

Jurjevanje je tu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.06.2016 05:33

Z odprtjem več umetniških razstav se ob 17. uri začenja 53. Jurjevanje v Beli krajini. Uraden začetek festival bo sicer v petek.

Jurjevanje v Beli krajini je festival najiskrenejših nasmehov, kjer se prepletajo pisane barve, nerazumljivi jeziki, raznolike melodije, obrazi različnih polti in bogate kulture! Letos bo kot član svetovne zveze folklornih festivalov CIOFF in kot najstarejši slovenski folklorni festival potekal že 53-ič v Črnomlju.

Letošnje Jurjevanje bo najobsežnejše v njegovi zgodovini, tako programsko kot lokacijsko. Dogajanje se bo že drugo leto zaporedoma odvijalo v starem mestnem jedru Črnomlja, kjer se je pravzaprav leta 1939 zgodil predhodnik današnjega Jurjevanja »Festival narodnih pesmi in plesov« ali »Belokranjski festival narodnih iger«, ki je priklical ljudske plese, obredja in igre iz celotne Bele krajine.

Program Jurjevanja se bo odvijal na 15-ih prizoriščih, obsega več kot 70 programskih točk in več kot 130 ur kulturno-zabavnega programa. Nastopilo bo preko 1200 nastopajočih, ki prihajajo iz 12 držav (med drugim iz Kolumbije, Japonske, Indonezije, Irana, Kameruna, Velike Britanije, Francije, Grčije…) in s 4 kontinentov.

Jurjevanje je festival, ki povezuje tradicionalno z modernim. Temu se prilagaja tudi program, ki je primeren za vse generacije ter družinske izlete, saj ponuja umetniške razstave, spektakle 21 folklornih skupin (iz Bele krajine, Slovenije, Madžarske, Kolumbije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine), otroški folklorni festival Pastirče mlado, kolesarski izlet Goni kolo, ambiciozno zastavljena in v samostojni projekt usmerjena spin-off razstava tekstilij Tkalke, glasbeni festival EtnoFolk s koncerti skupin Happy Ol' McWeasel, Pero Lovšin in Španski borci, Prismojeni profesorji Bluesa (v organizaciji Kluba belokranjskih študentov, Mladinskega centra BIT in Mladinskega kulturnega kluba), 38. srečanje godb Zveze godb in pihalnih orkestrov Dolenjske in Bele krajine s 360 godbeniki iz 12 godb ob 150-letnici KUD Godba na pihala Črnomelj, rokodelski sejem in tržnico lokalnih dobrot, večerni zabavni program, otroške in družinske kreativne delavnice, ulično gledališče, cirkuško promenado, letni koncert Glasbene šole Črnomelj, nastope tamburaških orkestrov, strokovna predavanja, …
Kot pred-dogodek festivala »Kolumbijska vročica« od 14. do 17. junija potekajo brezplačni tečaji salse, cumbie in bachate, ki jih izvaja skupina Zaite Experimental de Danza Casanare iz Kolumbije.

Organizator pričakuje, da se bo mednarodnega festivala v 5-ih dneh udeležilo okrog 15000 ljudi. Staro mestno jedro pa bo od jutri od 17. ure pa vse do ponedeljka do 1. ure zjutraj zaprto za ves promet.