gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Nm

Kaj je socialno podjetništvo?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.04.2013 05:31

V Lokalpatriotu v Novem mestu bo danes posvet o socialnem podjetništvu v JV regiji. Namen posveta je ozavestiti javnosti o pomenu socialnega podjetništva in pospešiti ustanavljanje socialnih podjetij. Slednjih je v Sloveniji registriranih devet.

Posvet o socialnem podjetništvu je prvo tovrstno srečanje različnih partnerjev na temo socialnega podjetništva v jugovzhodni regiji. Organizatorji menijo, da se v naši regiji premalo zavedamo pomena, razsežnosti ter priložnosti socialnega podjetništva. Socialno podjetništvo je več kot le zaposlovanje ranljivih družbenih skupin.

Organizatorji konference so: Mestna občina Novo mesto, Lokalna akcijska skupina Dolenjska in Bela krajina, Slovenski forum Socialnega podjetništva in zavod LokalPatriot.

____________________________________________________

SOCIALNO PODJETNIŠTVO

Socialno podjetništvo je oblika podjetništva, ki krepi družbeno solidarnost, spodbuja sodelovanje ljudi in prostovoljsko delo.

Osnovni namen te oblike podjetništva je opravljanje tržne dejavnosti po posebnih načelih socialnega podjetništva, ki so:

enakopravnost članstva
sodelovanje deležnikov pri upravljanju
premoženje, dobiček in presežek prihodkov nad odhodki se uporablja za namen socialnega podjetništva in druge neprofitne namene
delitev dobička ali presežkov prihodkov ni dopustna oziroma je omejena

preglednost finančnega poslovanja in notranje nadzorstvo nad materialnim in finančnim poslovanjem
trajno delovanje v korist svojih članov, uporabnikov in širše skupnosti
ustvarjanje novih delovnih mest za ranljive skupine oseb ter opravljanje družbeno koristnih dejavnosti.

Marca 2011 je bil v Državnem zboru Republike Slovenije sprejet Zakon o socialnem podjetništvu (Uradni list RS, št. 20/11), ki postavlja pravni okvir za delovanje socialnih podjetij. Socialno podjetje lahko ustanovijo nepridobitne pravne osebe, namen ustanovitve pa ne sme predstavljati pretežno ali izključno pridobivanje dobička. Status socialnega podjetja lahko pridobi nepridobitna pravna oseba za trajno opravljanja dejavnosti socialnega podjetništva oziroma za zaposlovanje ranljivih skupin oseb.

Na podlagi določb Zakona o socialnem podjetništvu je vlada 22. 9. 2011 ustanovila Svet za socialno podjetništvo, ki je pristojno za oblikovanje politike razvoja socialnega podjetništva v Republiki Sloveniji, in sicer v sodelovanju z ministrstvi, vladnimi službami, občinami, socialnimi partnerji in organizacijami civilne družbe. Na podlagi sklepa vlade, št. 01304-8/2012/3 z dne 23. 8. 2012 Svet za socialno podjetništvo deluje v naslednji sestavi (.pdf)

Dejavnosti socialnega podjetništva določa Uredba o določitvi dejavnosti socialnega podjetništva (Uradni list RS, št. 54/12).

Na podlagi določb Zakona o socialnem podjetništvu vodi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti evidenco socialnih podjetij.

Posebnosti računovodenja v socialnih podjetjih, ne glede na njihovo pravnoorganizacijsko obliko, določa poseben računovodski standard za socialna podjetja SRS 40 – Računovodske rešitve v socialnih podjetjih (2012), objavljen v Uradnem listu RS, št. 2/12.