stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

Kaj novega čaka Brusnice, Novi trg in Drgančevje?

Piše: MO NM

Čas objave:
12.03.2021 15:55

Redna seja občinskega sveta Mestne občine Novo mesto je tokrat ponovno potekala v živo. V ospredju je bilo urejanje prostora, saj so svetniki sprejeli spremenjeni lokacijski načrt za Brusnice, potrdili spremembe občinskega prostorskega načrta za Novi trg in potrdili razvojne usmeritve za območje Drgančevja.

Sprejete spremembe in dopolnitve Odloka o občinskem lokacijskem načrtu Brusnice predvidevajo gradnjo treh večstanovanjske objektov v središču kraja, pri čemer se pritličje lahko nameni tudi dejavnostim (npr. zdravstvena, izobraževanje ipd.), s spremljajočimi ureditvami (parkirišča in zelenica). Sprejeti prostorski akti omogoča tudi gradnjo oskrbovanih stanovanj, za katere je v zadnjem času veliko povpraševanja.

V prvi obravnavi so svetniki sprejeli dopolnjen osnutek sprememb odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Novi trg, ki bistveno zmanjšuje do sedaj predvideno možnost gradnje na tem območju (tako po kvadraturi kot višini objekta. Za predvideno pozidavo območja je že bila izbrana arhitekturna rešitev v okviru javnega arhitekturnega natečaja, na katerem je sodelovalo kar 22 prijavljenih timov in je potekal pod okriljem Zbornice arhitektov in projektantov Slovenije.


Svetniki so podprli pobudo o umestitvi projekta »Univerzitetni kampus in znanstveno tehnološki park Novo mesto« v program izvajanja razvojnih ukrepov znotraj Evropske finančne perspektive 2021-2027, pa tudi to, da se za namen izgradnje prenese zemljišča na območju Drgančevja na državo. Svetniki podpirajo tudi predlog, da v kolikor v letu 2021 ne bo bistvenih premikov pri umestitvi projekta, pristopijo k iskanju načina izvedbe celovitega izobraževalno-športnega kampusa na območju Drgančevja. Občinski svet je potrdil podporo projektu »Energetske sanacije objekta Muzeja IMV v Drgančevju« kot pomembnega koraka k celoviti in dolgoročni ureditvi infrastrukturnih pogojev za dolgoročno umestitev muzejske zbirke zgodovine novomeške avtomobilske tehnične dediščine na območju Drgančevja.

Svetniki so vnovič razpravljali o stališču do predloga oblikovanja pokrajin, predstavitev predlaganega osnutka zakonodaje pa je na daljavo predstavil predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Tako je občinski svet na seji sprejel sklep o podpori oblikovanja pokrajin na podlagi določil Ustave Republike Slovenije, med katerimi je tudi oblikovanje in določitev dolenjsko-belokranjske pokrajine s sedežem v Novem mestu. Svetniki so prav tako potrdili predlog določenih sprememb in dopolnitev osnutka pokrajinske zakonodaje, ter izrazili nasprotovanje predlogu grba za Dolenjsko-belokranjsko pokrajino, ki ga je oblikovalo heraldično društvo.

Med premoženjsko-pravnimi zadevami je občinski svet sprejel sklep o ugotovitvi javne koristi in odkupu oziroma razlastitvi nepremičnin za ureditev peš – kolesarske poti v gozdu Portoval ter rekonstrukcijo ceste Krka-Ragovo na več parcelah. Svetniki so potrdili tudi drugo dopolnitev Načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Mestne občine Novo mesto za leto 2021, v drugi obravnavi pa so sprejeli tudi Odlok o ustanovitvi Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v Mestni občini Novo mesto.