nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Trebnje

Kaj vidiš?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.02.2016 05:54

V Trebnjem se danes začenja dogodek Kaj vidiš?, v okviru katerega bodo potekale različne javne aktivnosti za pridobitev informacij o zaznavi in uporabi prostora.

8-dnevno dogajanje bo potekalo pod vodstvom mlade interdisciplinarne ekipe Arhitekturni nasvet, ki bo na podlagi izsledkov dogodka ter obstoječih strategij in načrtov Občine Trebnje pripravila osnutek za uravnotežen razvoj mesta.

Namen dogodka je dopolniti obstoječe razvojne predloge mesta z željami in potrebami občanov ter na podlagi tega pripraviti smernice za uravnotežen razvoj mesta. V ta namen bodo na začetku dogodka potekale razne diskusije, delavnice in druge aktivnosti, kjer bodo večplastno analizirani samo mesto ter uporaba in zaznava mesta s strani uporabnikov. Poudarek bo na smiselnem povezovanju obstoječih lokalnih aktivnosti in iskanju prepoznavne identitete mesta, med konkretne cilje dogodka pa spadata umestitev kulturnega centra in zasnova rekreacijskih poti v mestu in bližnji okolici.

Prvi dnevi dogodka Kaj vidiš? bodo namenjeni raziskovalnim dejavnostim in pridobivanju različnih informacij, preostali pa intenzivnemu delu in pripravi razvojnih smernic. Program bo pred in med samim dogodkom obogaten z drugimi manjšimi aktivnostmi tako v mestu kot preko spleta. Ugotovitve in predloge bo skupina Arhitekturni nasvet širši javnosti predstavila na zadnji dan dogodka, tj. v petek, 19. februarja. Predstavitvi bo sledila diskusija z evalvacijo predlaganih smernic, s čimer se bo dogodek zaključil.


Arhitekturni nasvet je projekt Zavoda za uravnotežen prostorski razvoj Aksa, so. p. (Zavod ZUPR AKSA), v okviru katerega mladi strokovnjaki v oblikovanje prostora z različnimi metodami in pristopi vključujejo javnost in druge zainteresirane skupine. Poleg tega organizirajo tudi različna arhitekturna in krajinskoarhitekturna svetovanja ter razvijajo nove in inovativne pristope na področju urejanja prostora.

Zavod nadaljuje idejo participatornega oblikovanja prostora, ki se je začela poleti 2013 s projektom EASA013: Primer participacije, Žužemberk. Za ta projekt so organizatorji, večina katerih zdaj deluje v okviru Zavoda ZUPR AKSA, lani prejeli Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture in tako postali eni najmlajših dobitnikov v zgodovini nagrade.