franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Kako bodo prenovili novomeško mestno jedro?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.03.2016 05:57

V novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine bodo ob 18. uri odprli razstavo rešitev, prispelih v okviru natečaja za prenovo odprtih javnih površin mestnega jedra Novega mesta, ki sta ga skupaj izvedli novomeška občina in Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije.

(Foto: Zmagovalni predlog skupine Atelier-arhitekti)

Sicer je ocenjevalna komisija že minuli petek zaključila javni dvostopenjski natečaj in izbrala zmagovalno rešitev za prenovo mestnega jedra Novega mesta. 1. nagrado je osvojila skupina ATELIER-arhitekti, ki jo sestavljajo prof. Jurij Kobe, Nataša Blažko, Maja Kovačič, Tanja Paulin, Peter Plantan in Urša Podlipnik.

Mestna občina Novo mesto med prednostne razvojne usmeritve uvršča oživitev mestnega jedra, o čemer priča občutno povečanje števila kulturnih in zabavnih dogodkov na Glavnem trgu in v njegovi okolici. S to tematiko je neločljivo povezana tudi ureditev mestnega jedra. Dvostopenjski javni arhitekturni natečaj je prvi vidnejši korak k uresničitvi zastavljenih ciljev.

Prenova zajema območje Glavnega trga, Rozmanove ulice do garažne hiše Novi trg, Kastelčeve ulice, Linhartove ulice, spodnjega dela Prešernovega trga med Kastelčevo ulico in Rozmanovo ulico ter kandijskega križišča. Pet najboljših rešitev bo občina denarno nagradila, in sicer 1. nagrada znaša 4.200 evrov, 2. nagrada 3.800 evrov in 3. nagrada 3.000 evrov. Podeljeni bosta tudi dve priznanji po 2.000 evrov. S prvimi aktivnostmi za izvedbo prenove bi Mestna občina Novo mesto lahko pričela v drugi polovici letošnjega leta.

Ogled razstave v Kulturnem centru Janeza Trdine bo po današnji otvoritvi možen vsak delovni dan od 10.00 do 12.00, ob sredah tudi od 16.00 do 19.30 ter eno uro pred prireditvami, vključno do 1. aprila 2016.

Mestna občina Novo mesto je natečaj skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala oktobra lani. Ob koncu januarja pa je ocenjevalna komisija iz 17 prispelih rešitev na prvi stopnji izbrala pet najboljših in njihove predlagatelje povabila v drugo stopnjo. Ta je zahtevala podrobnejšo arhitekturno in likovno obdelavo idej, s poudarkom na oblikovanju tlakovanja, urbane opreme, javnih spomenikov, stalnih in začasnih prireditvenih prostorov ter načrtovanju komunalne opreme.