stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kostanjevica na Krki

AVDIO: Kje bo dobil prostor kostanjeviški medgeneracijski center?

Piše: STA

Čas objave:
27.01.2020 13:05

Dolenjska Občina Kostanjevica na Krki, ki se je s krajevno župnijo dogovorila o odkupu nekdanjega ministerialnega dvorca v starem mestnem jedru, namerava v njegovih prostorih med drugim nastaniti mestni medgeneracijski center. Za dvorec bo odštela 300.000 evrov, za preostale stroške pa po grobi oceni prihodnja leta še približno dva milijona evrov.

Kostanjeviški župan Ladko Petretič je povedal, da pri omenjenem prenovitvenem vsaj do petletnem podvigu računajo predvsem na evropsko in drugo denarno razpisno podporo in da gre za zaščiteni kulturni spomenik, ki je v zelo slabem stanju.

Omenjeni dvorec oz. prostore nekdanjega župnišča, v katerih pod okriljem kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca gostuje Lamutov likovni salon, nameravajo ob medgeneracijskem centru s poudarkom na starejših obiskovalcih in omenjenem razstavnem salonu nameniti še godbenikom ter različnim društvenim dejavnostim.

V dvorcu načrtujejo tudi prostor za mestno muzejsko zbirko. V dvorcu sta sicer ohranjeni tudi poročna dvorana in kapela, ki sta nujno potrebni restavracije.

Občina, ki je za kupnino t. i. kostanjeviškega gradu na mestnem otoku lani odštela prvi obrok v znesku 50.000 evrov, bo letos kostanjeviški župniji plačala še preostanek kupnine, praktično brezplačno izdelavo konservatorskega načrta za njegovo prenovo pa so Kostanjevičanom po županovih besedah obljubili predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Občina bo poskrbela za gradbeni načrt, v njenem letošnjem proračunu pa je že predviden znesek za sanacijo Lamutovega likovnega salona in njegovih dveh pročelij.

Izdelavo konservatorskega prenovitvenega načrta in gradbenega načrta po najboljšem scenariju pričakujejo še letos, je še napovedal Petretič. V dvorcu, katerega začetki segajo v drugo polovico 15. stoletja, deluje tudi kostanjeviški turistično-informativni center.

Kostanjeviški župan Ladko Petretič o prenovi dvorca