profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Kolesarji in pešci - poskrbite, da boste vidni!

Piše: R.K.

Čas objave:
31.10.2021 07:00

Pešci in kolesarji ste v tem letnem času najbolj ogroženi udeleženci v cestnem prometu. Temni del dneva je daljši, vidljivost slabša, pogostejše so tudi megla in padavine, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke.

Kolesarji poskrbite za svojo vidnost in poskušajte predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Uporaba predpisanih luči na kolesu je obvezna ponoči in ob zmanjšani vidljivosti (megla, močan dež, sneženje). Kolesarji lahko še bolje poskrbite za vidnost s svetlimi in odsevnimi oblačili ter dodanimi dodatnimi odsevnimi telesi, kresničkami, odsevnimi trakovi in podobno. Tako kot vozniki motornih vozil tudi kolesarji med vožnjo ne smete uporabljati
dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale vašo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, torej ne slušalk, ne mobitela, tudi ne pustnih mask in podobnega.

Policisti poleg tega ugotavljajo, da bi tudi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji približno četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. Zato pozivajo, da v  temnih delih dneva nosite svetlejša oblačila in uporabljate svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce se prepričajte, da so vas vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom.

Policisti opozarjajo tudi na nepravilnosti pešcev, ki zunaj naselij, kjer ni pločnikov, hodijo po desni v smeri hoje, torej za pešce napačni strani ceste. S tem dodatno ogrožajo svojo varnost,
saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasnega odziva in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.