ukrajinski vojak Svet24.si

Na Putinovi televiziji spregovoril o ruskem ...

balkon Svet24.si

Mlada družina iz okolice Celja bi zaradi napake ...

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

DRU20220509_6ZZ4410 Reporter.si

Reporter se mi včasih zdi celo boljši od Mladine...

arlington police Ekipa24.si

Policija brez milosti do Luke Dončića! Poglejte,...

sofia-zhukova Odkrito.si

Sofija - kanibalka, razparaška babica ...

luka doncic Ekipa24.si

Srbi so Luki Dončiću pripisali, da igra kot ...

Novice Novo mesto

Kolesarji in pešci - poskrbite, da boste vidni!

Piše: R.K.

Čas objave:
31.10.2021 07:00

Pešci in kolesarji ste v tem letnem času najbolj ogroženi udeleženci v cestnem prometu. Temni del dneva je daljši, vidljivost slabša, pogostejše so tudi megla in padavine, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke.

Kolesarji poskrbite za svojo vidnost in poskušajte predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Uporaba predpisanih luči na kolesu je obvezna ponoči in ob zmanjšani vidljivosti (megla, močan dež, sneženje). Kolesarji lahko še bolje poskrbite za vidnost s svetlimi in odsevnimi oblačili ter dodanimi dodatnimi odsevnimi telesi, kresničkami, odsevnimi trakovi in podobno. Tako kot vozniki motornih vozil tudi kolesarji med vožnjo ne smete uporabljati
dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale vašo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, torej ne slušalk, ne mobitela, tudi ne pustnih mask in podobnega.

Policisti poleg tega ugotavljajo, da bi tudi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji približno četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. Zato pozivajo, da v  temnih delih dneva nosite svetlejša oblačila in uporabljate svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce se prepričajte, da so vas vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom.

Policisti opozarjajo tudi na nepravilnosti pešcev, ki zunaj naselij, kjer ni pločnikov, hodijo po desni v smeri hoje, torej za pešce napačni strani ceste. S tem dodatno ogrožajo svojo varnost,
saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasnega odziva in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.