nika kovač, 8. marec1 Svet24.si

8. marec zapravil preveč, sedaj prosijo za denar

Princ Harry Svet24.si

Princ Harry imel afero

predcasno glasovanje referendumi 2022 gospodarsko m24 Necenzurirano

SDS so mesta spet rekla "ne"

ljudmila novak m24 Reporter.si

Ljudmila Novak namignila Janezu Janši: »Janez, ...

ronaldo (2) Ekipa24.si

Fifa razblinila vse dvome o zadetku Ronalda: Ali ...

pia-belak, sanjski-moški Njena.si

Eva Luna ali Ariajanna? Pia na strani iskrenosti

doncic dallas (3) Ekipa24.si

Veliki derbi in Ronaldo istočasno na televiziji? ...

Novice Novo mesto

Kolesarji in pešci - poskrbite, da boste vidni!

Piše: R.K.

Čas objave:
31.10.2021 07:00

Pešci in kolesarji ste v tem letnem času najbolj ogroženi udeleženci v cestnem prometu. Temni del dneva je daljši, vidljivost slabša, pogostejše so tudi megla in padavine, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke.

Kolesarji poskrbite za svojo vidnost in poskušajte predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Uporaba predpisanih luči na kolesu je obvezna ponoči in ob zmanjšani vidljivosti (megla, močan dež, sneženje). Kolesarji lahko še bolje poskrbite za vidnost s svetlimi in odsevnimi oblačili ter dodanimi dodatnimi odsevnimi telesi, kresničkami, odsevnimi trakovi in podobno. Tako kot vozniki motornih vozil tudi kolesarji med vožnjo ne smete uporabljati
dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale vašo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, torej ne slušalk, ne mobitela, tudi ne pustnih mask in podobnega.

Policisti poleg tega ugotavljajo, da bi tudi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji približno četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. Zato pozivajo, da v  temnih delih dneva nosite svetlejša oblačila in uporabljate svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce se prepričajte, da so vas vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom.

Policisti opozarjajo tudi na nepravilnosti pešcev, ki zunaj naselij, kjer ni pločnikov, hodijo po desni v smeri hoje, torej za pešce napačni strani ceste. S tem dodatno ogrožajo svojo varnost,
saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasnega odziva in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.