stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kostanjevica na Krki

Kostanjeviška galerija bo prenovila nekatere stalne razstave

Piše: STA

Čas objave:
07.01.2020 07:15

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo letošnjo osrednjo razstavo posvetili 65-letnici lutkovnega umetnika, slikarja in režiserja Silvana Omerzuja. Pregledno razstavo ob njegovem jubileju bodo v novih galerijskih prostorih odprli septembra. Kostanjeviška galerija med drugim letos načrtuje prenovo nekaterih stalnih razstav.

V letnem programu kostanjeviške galerije so med večjimi projekti navedli razstavo Stanja enega osrednjih mednarodno uveljavljenih umetnikov z Balkana Slobodana Vidovića. Njegovo predstavitev bodo v nekdanji samostanski cerkvi spomladi pripravili v sodelovanju z banjaluškim Muzejem sodobne umetnosti.

V omenjenem razstavišču bodo jeseni odprli še razstavo Amor Fati slikarja mlajše generacije Mitje Konića, ki živi in deluje v Münchnu.

V lapidariju bodo pripravili predstavitev del starejšega predstavnika italijanskih sodobnih umetnostnih tokov, v Milanu živečega Armanda Marrocca. Od konca avgusta pa bo v lapidariju na ogled skupinska razstava Nova doba z deli Maje Smrekar, Robertine Šebjanič, Tanje Vujinović in tandema Plateauresidue.

V Lamutovem likovnem salonu bodo marca odprli razstavo Anonimi - negativ vs. pozitiv grafičarke Tine Mohorović. Junija bo tam sledila gostujoča razstava Prenavljamo Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in oktobra razstava (Re)konstruiranje arhitekture - nezgrajena serija Ane Skobe.

Med prenovami nekaterih stalnih razstav so v Galeriji Božidarja Jakca napovedali novo postavitev del iz zbirke Gorjupove galerije, ki bo predstavila začetek tamkajšnje galerijske dejavnosti.

Napovedali so tudi prenovo postavitve zbirke slovenskih in nekaj hrvaških ter tujih umetnikov 20. stoletja v prostorih kostanjeviške Osnovne šole Jožeta Gorjupa, novo oziroma 14. postavitev v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića in osvežitev stalne razstave slikarja, grafika in kiparja Toneta Kralja, s čimer so bodo spomnili 120-letnice njegovega rojstva.

V kostanjeviški galeriji so preteklo leto, ko so zabeležili 45-letnico svojega delovanja, ocenili za "izjemno uspešno z vidika razstavnih projektov". Med osrednjimi lanskimi razstavi so spomnili na gostovanje razstave Obrazi ekspresionizma na Češkem, za kar so dobili Valvasorjevo nagrado, in na
28. mednarodni simpozij kiparjev Forma viva.

Med odmevnimi lanskimi razstavami so opozorili še na razstavo skupine Irwin Was ist Kunst Bosna in Hercegovina (Heroji 1941-1945), ki so jo pripravili v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Republike Srbske in Zgodovinskim muzejem Bosne in Hercegovine.

V kostanjeviški galeriji so sicer lani pripravili deset občasnih razstav in številne spremljevalne programe.