stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice NM

Kovinotehni MKI grozi stečaj

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
17.05.2013 09:38

Novomeško Kovinotehno MKI, ki se ukvarja s projektiranjem in izvajanjem strojnih ter elektro inštalacij v gradbeništvu, po torkovi skupščini vodi Igor Vesel.

Skupščina se je odločila tudi za poziv za dokapitalizacijo družbe v znesku 1,6 milijona evrov, brez katere podjetju, ki je od julija lani v prisilni poravnavi, grozi stečaj.

Kot je Vesel, ki je na tem mestu v torek nasledil Urha Hudoklina, povedal, bo skušalo to vodilno slovensko podjetje na področju projektiranja in izvajanja elektro ter strojnih inštalacij v gradbeništvu do konca meseca najti kandidate ali strateškega partnerja, ki bi se odločili za dokapitalizacijo.

Na skupščini so namreč sprejeli sklep o dokapitalizaciji družbe v višini 1,6 milijona evrov, s katero bi omogočili poplačilo upnikov in davčnega urada ter dobili denar za tekoče poslovanje, je dodal.

Poziv zanjo so v sredo objavili na svojih spletnih straneh, družbeniki Kovinotehne MKI pa zainteresirano slovensko javnost pozivajo, naj pristopi k njej, saj bo v nasprotnem primeru podjetje šlo v stečaj, je napovedal.

Nekdanji in sedanji zaposleni, ki so preko družbe KMKI večinski lastniki omenjenega podjetja, so na skupščini poudarili, da sami denarja za dokapitalizacijo nimajo in je ta tako odprta za vse oz. so se odpovedali prednostni pravici.

Vesel namerava družbo voditi le do zaključka postopka dokapitalizacije, a če ta v petnajstih dneh ne bo uspešna, bo v treh dneh po preteku roka oz. v začetku junija vložil predlog za stečaj podjetja. Odstopiti namerava tudi v primeru uspešne dokapitalizacije, s katero bi novi družbenik ali družbeniki postali večinski lastniki podjetja, je dodal Vesel.

Po njegovih besedah je Kovinotehna zaradi več propadlih slovenskih gradbenih naložb, v katerih kot izvajalka strojnih in elektro inštalacij ni bila poplačana, padla v postopek prisilne poravnave. Hkrati pa se je stanje v slovenskem gradbeništvu v zadnjih mesecih še poslabšalo, je ocenil.

Ker je za tudi v tujini uveljavljeno podjetje, ki zaposluje približno 150 ljudi, tovrstnih poslov v domovini in tujini premalo, pa je to postalo insolventno, je še povedal Vesel.