Kino Bežigrad Svet24.si

FOTO: Razdejanje v ljubljanskem kinu, projekcije ...

Avtobus Svet24.si

Zaspala na avtobusu, rešiti so jo morali gasilci

jan2 Svet24.si

VIDEO: Jan Plestenjak priznal: »Imam punco, imel ...

terenci mercedes sloveska vojska pl Reporter.si

Ekskluzivno! Korupcija v Slovenski vojski: ...

franc puksic z Necenzurirano

Policija išče milijon, ki ga je župan Pukšič ...

serge-svetnoy Odkrito.si

Bes sodelavca: ZATO mi je umrla v naročju!!!

dragic doncic Ekipa24.si

Hahaha, pravi NOREC! Dragić je pred tekmo želel ...

Novice

FOTO: Kraljevi kozolci v Ljubljani

Piše: R.K.

Čas objave:
28.09.2021 08:49

Dolenjski muzej je v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in zavodom Dežela kozolcev v petek odprl razstavo v Ljubljani.

Dolenjski muzej je v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in zavodom Dežela kozolcev je v petek, 24. septembra v parku pred Kavarno SEM v Ljubljani odprl panojsko potujočo razstavo muzeja na prostem Dežela kozolcev Šentrupert z naslovom Kraljevi kozolci: Dokumentarno gradivo terenskega dela Nika Kralja med leti 1970 in 1980. Razstava obiskovalce popelje v leta, ko se je arhitekt in industrijski oblikovalec Niko Kralj s Citroënovim avtomobilom, znanim kot žaba, odpravil po poti slovenskih kozolcev. Prvič je bila na ogled leta 2020 v Deželi kozolcev Šentrupert kot obeležje 100. obletnice rojstva prof. Nika Kralja.

Na dogodku so spregovorili direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Natalija Polenec, Veronika Iglič-Kralj, hči Nika Kralja in kustodinja razstave, Alenka Stražišar Lamovšek.

Razstava predstavlja kozolce na fotografijah Nika Kralja. Terensko delo pionirja slovenskega oblikovanja, njegov čut za mojstrsko izdelovanje, estetiko in dobro poznavanje slovenske stavbne dediščine so ga namreč povezali s kozolcem - tesarsko mojstrovino za sušenje in shranjevanje pridelkov, ki je v veliki meri zaznamovala številne slovenske kraje in domačije.

Med terenskim delom je Kralj je na različnih območjih Slovenije in izven njenih meja dokumentiral in proučeval kozolce, njihove detajle, se ukvarjal s tesarskimi orodji in poimenovanjem le-teh. Ob tipologiji kozolcev ga je zanimala njihova umestitev v krajino. Ob tem je v pogovorih z lastniki in izdelovalci kozolcev odstiral številne zgodbe o razmerju med človekom in kozolcem. Cilj njegovega terenskega dela je bila sicer doktorska disertacija, ki pa mu je žal ni uspelo dokončati. Zapustil pa je obsežno dokumentarno gradivo, diapozitive, načrte, skice in terenske zapise. Marsikateri kozolec iz njegovega arhiva je danes že močno načel zob časa.

Bogato dokumentarno terensko gradivo Nika Kralja hrani muzej na prostem Dežela kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem, Slovenski etnografski muzej pa hrani 500 seminarskih nalog študentov Fakultete za arhitekturo na temo kozolca, ki so nastale med leti 1970 in 1980 prav pod mentorstvom Nika Kralja.

Razstava bo v parku Kavarne SEM na ogled do 18. oktobra 2021. Avtorica razstave: Alenka Stražišar Lamovšek, Dolenjski muzej Novo mesto.

Veronika Kralj Iglič, hči Nika Kralja


Jasna Dokl Osolnik, direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto


Alenka Stražišar Lamovšek, avtorica razstave, Dolenjski muzej Novo mesto


Primož Primec, v.d. direktorja Dežele kozolcev Šentrupert


Natalija Polenec, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja