stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto, Ljubljana

Krka donirala klavir

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.06.2015 17:36

Družba Krka je Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani donirala klavir Steinway & Sons.

Klavir, ki bo tako študentom akademije kot poslušalcem koncertov po besedah dekana Andreja Grafenauerja omogočil vrhunsko koncertno izkušnjo, je danes prva preizkusila zaslužna profesorica univerze Dubravka Tomšič Srebotnjak, so sporočili iz Krke.

Rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik je v nagovoru prisotnim poudaril, da je poslanstvo umetniških akademij Univerze v Ljubljani razvoj njihovih področij, vzgoja odličnih umetniških kadrov ter z vrhunskimi umetniškimi dosežki bogatiti umetniško in kulturno življenje univerze, države in mednarodnega prostora. Diplomanti akademije za glasbo po njegovih besedah zasedajo ključna mesta tudi v svetovnih orkestrih in sestavih. "Diplomanti in profesorji osvajajo nagrade na mednarodnih tekmovanjih, s svojimi deli in poustvarjalnostjo pa redno polnijo naš kulturni in umetniški prostor," je povedal Svetlik.

Krka je danes pomembno mednarodno podjetje na svetovnem farmacevtskem trgu. Poleg osnovne farmacevtske dejavnosti v Krki redno spremljajo tudi kulturo, ki je v njihovem poslovnem razmišljanju trajni element. »Prispevek k družbenim projektom je del našega odnosa do okolja. S sponzorstvi in donatorstvi prispevamo k uresničevanju ciljev humanitarnih, kulturnih in športnih organizacij. Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani smo z veseljem omogočili nakup klavirja Steinway & Sons in na ta način pripomogli k ustvarjanju akademske glasbe. Verjamemo, da bodo slovenski glasbeniki umetniški in kulturni prostor, tako Slovenije kot Evrope, oplemenitili s svojimi nastopi in mu dali poseben, simbolni pečat,« je prepričan predsednik uprave in generalni direktor Krke, tovarne zdravil, d. d., Novo mesto Jože Colarič.


Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani se že vrsto let sooča z zahtevnimi izzivi pri posodabljanju in izpopolnjevanju glasbene opreme, katere glavnino predstavljajo prav glasbeni instrumenti. »Res dosegamo mednarodno odmevne rezultate, a žal na iztrošenih in odpisanih glasbenih instrumentih, ki za pouk niso primerni, še manj pa za preko sto javnih koncertov, ki jih Akademija izvede letno,« je v nagovoru povedal dekan Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani prof. Andrej Grafenauer in dodal: »Z donacijo koncertnega klavirja znamke Steinway & Sons, ki je za našo akademijo neprecenljive vrednosti, bo družba Krka omogočila vrhunsko koncertno izkušnjo, tako študentom kot obiskovalcem naših številnih koncertov. Zato sem prepričan, da bomo to pomembno donacijo kmalu tudi že upravičili. Naj njihovo dejanje postane zgled še kakšnemu uspešnemu slovenskemu podjetju.«

Inavguracija klavirja Steinway & Sons, ki bo nedvomno prispeval k doseganju visokih ciljev Akademije za glasbo in celotne Univerze, je potekala v prostorih Palače Kazina, ki jih je Univerzi v Ljubljani nedavno namenila Vlada Republike Slovenije.