stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Krka ob enih: Sevniške Bucike in prostovoljke na pomoč dementnim

Piše: R.K.

Čas objave:
21.09.2021 12:45

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Včeraj so potrdili 1308 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 22,8 odstotka vseh testov. V bolnišnicah se zdravi 377 bolnikov s covidom-19, od tega 100 na intenzivni negi. Umrli so trije covidni bolniki.

Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki ga obeležujemo danes, letos poteka v luči pozivov k zagotavljanju čim prejšnje diagnoze. Tri četrtine bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo namreč nima postavljene diagnoze. Zgodnje odkrivanje bolezni je ključno, da se lahko bolniku pravočasno pomaga in bolezen zdravi.


KRKA DOMA


Spoprijemanje z demenco je velik izziv današnje družbe. Zelo dobrodošle so ideje, kako posameznikom, ki se z njo spoprijemajo pomagati, da bodo živeli dostojno življenje in omiliti njihovo stisko. Združenje Spominčica je zato začelo s humanitarno akcijo »Rokavčki pomagavčki«, s katero želijo osebam z demenco dvigniti kakovost življenja. Akcija je kmalu postala vseslovenski projekt, ki so se mu pod vodstvom gospe Tine Železnik pridružile tudi sevniške Bucike in številne sevniške prostovoljke. Rokavčki pomagavčki so zanimiv pripomoček, ki osebi z demenco preusmeri pozornost, jo miselno zaposli ter umiri. Kvačkani in pleteni so tako, da vsebujejo številne zanimive elemente (npr. gumbi, cofki, rožice) ter barvne odtenke, kar privablja pozornost osebe z demenco. Sevniška ekipa bo z Rokavčki pomagavčki ob sevniškem občinskem prazniku razveselila starejše z demenco v domovih za starejše v Posavju (DUO Impoljca, Sevnica, Brežice, Loka).

V okviru aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti je podžupan občine Krško Vlado Grahovac včeraj v okviru projekta Sopotniki tudi sam za en dan postal prostovoljec in po opravkih v Krško odpeljal starejšo občanko z Viher. Župan občine Krško Miran Stanko pa se je na srečanju s prostovoljkami in prostovoljci Sopotnika zahvalil vsem, ki svoj prosti čas nesebično namenjajo za prevoze in spremstvo starejših občank in občanov. 

Policisti PU Novo mesto so v okviru akcije Osredotoči se na cesto, ki je namenjena preprečevanju vseh vrst ravnanj, ki zmanjšujejo vidno in služno zaznavanje voznikov, včeraj med 7. in 9.30 izvajali poostren nadzor na avtocesti pri počivališču Starine, v smeri proti Ljubljani. Le v dobrih dveh urah so ugotovili 32 kršitev zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, v večini so bili kršitelji vozniki tovornih vozil.

Osrednja informativna oddaja, 21.9.2021