volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Krka ob enih: Skupini Gen uspelo obvladati ekstremne razmere na Savi

Piše: R.K.

Čas objave:
10.08.2023 13:01

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Skupini Gen uspelo obvladati ekstremne razmere na Savi; Srčni lev zbira pomoč tudi danes in jutri.

SVET NA KRKI

Nastale razmere po ujmi, ko na nekaterih območjih Koroške še vedno ni vode ali pa jo je treba prekuhavati, s seboj prinašajo potencialna tveganja za zdravje. NIJZ od torka zvečer opaža primere črevesnih nalezljivih bolezni na območju Mežiške doline. Zaenkrat gre za omejene skupke primerov, a je pričakovati širjenje, zato NIJZ poziva k preventivi.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije člane pozivajo, da se v ponedeljek, 14. avgusta, ki je razglašen za dan solidarnosti in bo dela prost dan, kot prostovoljci udeležijo organiziranih aktivnosti čiščenja, saniranja ali prispevanja pomoči prizadetim v nedavnih poplavah.

KRKA DOMA

Skupina Gen se je minuli konec tedna soočila z ekstremnimi razmerami na reki Savi. Potem ko so hidroelektrarne, z izjemo dveh v zgornjem toku, v petek postopoma zaustavili, so od ponedeljka vse v obratovanju. Nuklearna elektrarna Krško (Nek) je ves čas delovala stabilno in s polno močjo, so zapisali v sporočilu za javnost. Ekipe operaterjev HE so v pričakovanju visokovodnega vala izvajale predpisane ukrepe za pripravo bazenov na njegov prehod in sinhrono prevajanje vode. Količine pretokov so bile ekstremne, saj je od 4. do 7. avgusta po spodnji Savi steklo približno 700 milijonov kubičnih metrov vode, kar je desetina povprečnega letnega odtoka. V primerjavi z letom 1990, ko so kraje v občini Sevnica in Krško prizadele hude poplave, je bil pretok Save tokrat še za okoli 10 odstotkov višji. Dodatne težave je po navedbah Skupine Gen povzročala ogromna količina plavja, mulja in drugih nečistoč, zato so v Neku v petek zjutraj vključili hladilne stolpe s polno zmogljivostjo. Medtem so prvič od izgradnje aktivirali visokovodni razbremenilnik pretočne akumulacije HE Brežice, ki je s polnjenjem retenzijskih površin na območju Vrbine pomagal ublažiti visokovodni val proti Brežicam. Zaradi protipoplavne zaščite v sklopu izgradnje HE na spodnji Savi visoke vode v občinah Sevnica in Krško niso pustile večjih posledic. Drugače je bilo v občini Brežice, kjer z zamikanjem gradnje HE Mokrice poplavno najbolj ogrožena območja še vedno ostajajo delno ali popolnoma nezaščitena. Po njihovem se je ob tokratnih dogodkih izkazalo, da so delovanje verige hidroelektrarn in ukrepi protipoplavne zaščite učinkoviti. Medtem je bila proizvodnja in oskrba z električno energijo vseskozi varna in zanesljiva.

Danes in jutri Srčni lev zbira dodatne stvari za pomoč pri poplavah. Od 9ih do 12ih dopoldne in od 4ih do 7ih popoldne lahko k Osnovni šoli Bršljin prinesete krpe, čistila, rokavice, držala in krpe za brisanje tal ter pralne praške. Zbira se predvsem material, ki bo pomagal pri čiščenju in odpravljanju blata in umazanije. Zato ne nosite oblek, pohištva, hrane ali vode. Te je trenutno dovolj, najpomembnejša pa je sanacija blata, čiščenje prostorov in odstranjevanje predmetov. Zbiralne akcije za pohištvo, opremo in ostale pripomočke se bo še izvajajo, zato s temi dobrinami trenutno počakajte. Božo Kostadinovski iz humanitarnega društva Srčni Lev redno objavlja ter s sledilci deli informacije o poteku zbiralnih akcij, prav tako pa se zahvaljuje vsem, ki ste že in še boste darovali na takšen ali drugačen način. V kontaktu so tudi z vodjami organizacije sanacij škode poplav, ti pa jim bodo povedali katere stvari bo najbolj potrebne v prihodnjih tednih. Ob akciji bodo poskrbeli tudi za hrano in pijačo, sodelovali pa bodo z lokalci Hišo Fink in Fink in Situla. V soboto bodo izvedli novo akcijo, zbrane stvari bodo pobrali iz Gabrja, Soteske, Trebnjega, Šentruperta in Krmelja.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 10.8.2023