volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Semič

Krožna pešpot partizanskih bolnišnic v občini Semič

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.10.2016 09:30

Brez opisa

Včeraj je društvo ZB za vrednote NOB Semič organiziralo tradicionalni pohod po krožni pešpoti po partizanskih bolnicah v občini Semič. Kljub slabemu vremenu se je na Resi v Kočevskem Rogu zbralo 40 pohodnikov. Zaradi vremena so se odpravili le na 11 km dolg pohod iz Ponikev, Vinice po gozdni železnici do ribnika in nazaj na Reso.

Krožna pešpot partizanskih bolnišnic je dolga približno 23 kilometrov. Z zmerno hojo jo prehodite v šestih do sedmih urah. Na pot lahko vstopite na več mestih: pri odcepu za Ponikve pod Mirno goro, v Komarni vasi, lahko pot začnete na Mirni gori ali na Planini. Sama pot ni zahtevna in poteka deloma po stezah, gozdnih vlakah in po gozdnih cestah. Na nekaterih mestih se združi s planinsko potjo, ki pelje na Mirno goro, del poti pa poteka tudi po Pastirski poti.

Ob ogledu lokacij partizanskih bolnišnic vašo pozornost zaslužijo številni vodni viri in zanimive rastline, dolini Ponikve in Ribnik, izredno lepo urejena Resa, pot skozi Komarno vas bo pripeljala na smučišče Bela oz. Gače, kjer razgledi jemljejo dih.

Po kapitulaciji Italije so ranjence iz roških partizanskih bolnišnic so skozi Komama vas in evakuacijsko središče v Srednji vasi pri Črmošnjicah pripeljali v evakuacijsko bazo in bolnišnico Topolovec, ki je delovala v vasi Črešnjevec. Od tam so nekatere prepeljali na vojaško letališče Otok pri Krasincu.