radio1 Svet24.si

Janša s Kurzem na Triglav, Avdić s Pitschko na ...

operacija, kirurginja Svet24.si

Kirurginja zarezala v napačno nogo! Kazen 2700 ...

Ursula von der Leyen Svet24.si

Predsednica Evropske komisije o obveznem cepljenju...

jezus janez jansa pf ukom Reporter.si

Ali se bodo danes poslanci NSI odločili za Jezusa...

20210604-01063296 Necenzurirano

Vizjak bi imel za šefa Triglavskega narodnega ...

Natalija Verboten - Kolekcija Sivka Njena.si

Natalija Verboten ne skriva uporabe botoksa

grilc Ekipa24.si

Sporočilo žene, ki TRGA SRCE: Smrt slovenskega ...

Novice Krško

Krška nuklearka po remontu včeraj dosegla polno moč

Piše: STA

Čas objave:
10.05.2021 09:28

Nuklearna elektrarna Krško je po 35-dnevnem rednem remontu, ki so ga začeli 1. aprila in z njeno vnovično vključitvijo v elektroenergetski sistem končali v sredo, v nedeljo zgodaj zjutraj dosegla polno moč delovanja. Nuklearka deluje s polno močjo, normalno in brez posebnosti.

Kot so ob končanju zadnjega remonta sporočili iz Neka, so med rednim remontom s strokovnim delom vseh sodelujočih v načrtovanem obsegu kljub zahtevnim epidemiološkim razmeram, ki so otežile dobavo blaga in storitev, opravili več kot 40.000 aktivnosti.

V sredici reaktorja so 56 od 121 gorivnih elementov zamenjali s svežimi in tako zagotovili vir energije za obratovanje elektrarne do prihodnjega remonta, ki bo jeseni prihodnje leto. Opravili so načrtovana vzdrževalna dela, preverili celovitost materialov opreme in struktur ter izvedli več sto nadzornih testiranj, ki so potrdila ustreznost delovanja komponent in sistemov.


Med 13 večjimi izvedenimi tehnološkimi posodobitvami je glavnina del spadala med projekte tretje faze programa nadgradnje varnosti, so pojasnili.

Preizkusili in na sisteme elektrarne so med drugim priključili nov neodvisni sistem za hlajenje sredice in zadrževalnega hrama, alternativne sisteme za varnostno vbrizgavanje, alternativni sistem za polnjenje uparjalnikov in električno napajanje nove, posebej utrjene varnostne zgradbe.

Kakovost remontnih del je nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost, spremljale pa so jih tudi pooblaščene organizacije. Zaščitni in omejitveni ukrepi, povezani z epidemijo, so po navedbah Neka delovnim procesom dodali novo zahtevnost. Čeprav je bilo dnevno v elektrarni hkrati več kot 1500 delavcev, so zadovoljni, da so uspeli v celoti končati načrtovana obsežna in zahtevna dela ter zagotoviti varno delovno okolje, so še dodali.