dr nikola o Svet24.si

Priznan plastični kirurg s pištolo pretepal ...

Aarau Svet24.si

Pokojna učiteljica mestu zapustila bogato ...

testiranje, test, denar, hitri test Necenzurirano

Hitre teste vam prodajajo po štirikratni ceni, ...

dubaj Reporter.si

Alarm na Fursu: slovenski bogataši denar pred ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Annie Wersching Odkrito.si

Poslovila se je

maribor Ekipa24.si

Kronaaaa!!! Uh, kaj je veteran naredil velikemu ...

Novice Krško

Krška nuklearka po remontu včeraj dosegla polno moč

Piše: STA

Čas objave:
10.05.2021 09:28

Nuklearna elektrarna Krško je po 35-dnevnem rednem remontu, ki so ga začeli 1. aprila in z njeno vnovično vključitvijo v elektroenergetski sistem končali v sredo, v nedeljo zgodaj zjutraj dosegla polno moč delovanja. Nuklearka deluje s polno močjo, normalno in brez posebnosti.

Kot so ob končanju zadnjega remonta sporočili iz Neka, so med rednim remontom s strokovnim delom vseh sodelujočih v načrtovanem obsegu kljub zahtevnim epidemiološkim razmeram, ki so otežile dobavo blaga in storitev, opravili več kot 40.000 aktivnosti.

V sredici reaktorja so 56 od 121 gorivnih elementov zamenjali s svežimi in tako zagotovili vir energije za obratovanje elektrarne do prihodnjega remonta, ki bo jeseni prihodnje leto. Opravili so načrtovana vzdrževalna dela, preverili celovitost materialov opreme in struktur ter izvedli več sto nadzornih testiranj, ki so potrdila ustreznost delovanja komponent in sistemov.


Med 13 večjimi izvedenimi tehnološkimi posodobitvami je glavnina del spadala med projekte tretje faze programa nadgradnje varnosti, so pojasnili.

Preizkusili in na sisteme elektrarne so med drugim priključili nov neodvisni sistem za hlajenje sredice in zadrževalnega hrama, alternativne sisteme za varnostno vbrizgavanje, alternativni sistem za polnjenje uparjalnikov in električno napajanje nove, posebej utrjene varnostne zgradbe.

Kakovost remontnih del je nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost, spremljale pa so jih tudi pooblaščene organizacije. Zaščitni in omejitveni ukrepi, povezani z epidemijo, so po navedbah Neka delovnim procesom dodali novo zahtevnost. Čeprav je bilo dnevno v elektrarni hkrati več kot 1500 delavcev, so zadovoljni, da so uspeli v celoti končati načrtovana obsežna in zahtevna dela ter zagotoviti varno delovno okolje, so še dodali.