stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Krško

Krški SmartDome do lastnih proizvodnih prostorov

Piše: STA/Radio Krka

Čas objave:
30.11.2017 10:51

Pred letom ustanovljeno krško podjetje SmartDome, ki je s futuristično zasnovanimi modularnimi hiškami že pritegnilo več tujih kupcev, bo s krško občino danes podpisalo pogodbo.

Gre za najem delavnic pri fakulteti za energetiko. Družba, ki za zdaj proizvaja s pomočjo podizvajalcev, naj bi tam v drugi polovici prihodnjega leta začela lastno proizvodnjo.

Solastnik in soustanovitelj podjetja SmartDome Željko Hočevar je povedal, da so potem, ko so junija začeli poslovati, na Havaje, v Francijo in na Nizozemsko prodali skupaj osem modularnih enot. Sicer pa ves zaslužek vlagajo v nadaljnjo proizvodnjo in razvoj.

Izdelave elementov za omenjene hiške se nameravata lastnika podjetja lotili s 3D tiskalnikom. V podjetju sta za zdaj zaposlena dva, sicer pa pri zaposlovanju stavijo na organsko rast in prilagajanje potrebam.

Glede na to, da veliko povpraševanja prihaja iz ZDA, je SmartDome ustanovil tudi ameriško hčerinsko podjetje SmartDome USA, sicer pa se že pripravljajo na nova naročila s Havajev, iz Francije in z Nizozemske, nekaj pa so dobili tudi slovenskih.

Na Švedskem se še dogovarjajo o postavitvi 20 njihovih enot, v Kanadi za 65, v Indoneziji, kjer naj bi jih v drevesne krošnje namestili vsaj 30, pa so zaradi izbruha ognjenika v okolici jezera Togo pogovori za zdaj zastali.


Hočevar in solastnik družbe SmartDome Boris Kljun sta omenjeno podjetje začela kot start-up, ki izdeluje in ponuja modularne hiške, ki predstavljajo prihodnost bivanja. O podjetju so konec pomladi pisali na spletnih straneh azijskega Mice Timesa, kalifornijskega Inhabitata in v nekaterih tujih medijih, ki obravnavajo arhitekturo.

SmartDomeov izdelek je Hočevar opisal kot futuristično zasnovane kupole v obliki dodekaedra, ki je omejen z dvanajstimi peterokotniki, katerih cena se giblje med 20.000 in 30.000 evri.

Modularne enoprostorske objekte s trdo lupino SmartDome je možno izdelovati tudi s 3D tiskalnikom. Zlahka se vključujejo v okolje, hkrati pa so lahko energetsko neodvisni. Zanje tudi nista potrebna gradbeno dovoljenje in težka mehanizacija. V naravi jih je možno postaviti kot šotor. S svojo večnamembnostjo pa nagovarjajo kupce, ki se želijo vrniti v in k naravi, je opozoril Hočevar.

Njihova izdelava in postavitev sta dokaj enostavni. Glavno gradivo je les, plošče pa so izdelane iz reciklirane plastike. Objekte je možno opremiti tako, da so energijsko samozadostni, izdelati pa jih je možno v različnih izpeljankah.

Njihov premer meri šest metrov, notranja površina znaša 25 kvadratnim metrov, skupna višina objekta je 3,20 metra, je še navedel Hočevar.