Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

Krški svetniki volilno naravnani

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.10.2012 10:32

Krški svetniki so na včerajšnji seji izbrali elektorje za volitve v Državni svet in kandidata za člana DS.

Občinski svetniki so na včerajšnji seji izvolili Jožeta Slivška kot ponovnega kandidata na volitvah v Državni svet Republike Slovenije. 21. novembra bodo 22 svetnikov lokalnih interesov volili elektorji, med katerimi je tudi 6 članov Občinskega sveta Občine Krško. Ti bodo sodelovali v odločanju o svetniku v 20. volilni enoti v katero sodijo občine Krško, Brežice, Sevnica in Kostanjevica na Krki.

Jože Slivšek bo novembra zaključil petletni mandat državnega svetnika v Državnem svetu RS. Bil je član dveh komisij – komisije za državno ureditev in član komisije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V predstavitvi se je dotaknil tudi letošnjih razprav v javnosti, ki so zadevale drugačno ureditev parlamenta in s tem ukinitev Državnega sveta. Dejal je, da se je ob takem razmišljanju potrebno vedno vprašati ali je modro, da se vsa moč prenese le na politične stranke. Državni svet je neke vrste korektor preko katerega lahko tudi civilna družba vpliva na odločitve. Zato je Državni svet potrebno ohraniti, je dejal Slivšek. V nadaljevanje se podaja z novimi izkušnjami in željo, da bi se v prihodnje tako občani kot različne institucije v večji meri poslužile možnosti sporočanja svojih mnenj in predlogov preko Državnega sveta. Med elektorji, ki so jih v občini Krško včeraj izvolili svetniki so: Vlado Bezjak, Jožica Mikulanc, Miran Pavlič, Rajmund Veber, Franc Lekše in Ivan Umek.

V pripravi odlok o oglaševanju


Svetniki so v nadaljevanju obravnavali osnutek odloka o oglaševanju v občini Krško s katerim želi Občina področje urediti tako s prostorskega kot z upravljavskega vidika in uvesti sistem, ki bi omogočil bolj kontrolirano in lepšo ureditev okolja. Odlok o oglaševanju določa pogoje, načine in obveznosti za postavitev in uporabo objektov za oglaševanje ter izvajanje dejavnosti oglaševanja. Sestavni del odloka je tudi načrt objektov za oglaševanje, ki je bil v začetku postopka priprave poslan tudi na krajevne skupnosti, da bi Občina dobila koristne odzive krajevnih skupnosti in društev na to vsebino.
Pravico oglaševanja na zemljiščih in objektih, ki so v lasti občine Krško bo mogoče v prihodnje pridobiti na podlagi javnega razpisa, poudariti pa je potrebno, da se s tem ne bo posegalo v obstoječe objekte, ki so v lasti Krajevnih skupnosti, društev, ki na svojih oglasnih mestih poljubno in brezplačno oglašujejo. Posamezne rešitve v krajih se bodo prevzele v katalogu urbane opreme in načrtu objektov za oglaševanje.
Pred sprejemom končnega dokumenta Občina Krško ponovno poziva Krajevne skupnosti, društva in gospodarske subjekte, da do konca leta sodelujejo in podajo svoje pripombe, da bi v pripravi te pomembne vsebine Občina lahko smiselno upoštevala potrebe in situacije na terenu.

Na tokratni seji so svetniki sprejeli še sklep o imenovanju sedemčlanskega Odbora za razpolaganje z dodeljenimi sredstvi požarnega sklada Občine Krško, kjer so zastopani predstavniki gasilcev, zavarovalništva in pristojnih organov lokalne skupnosti. Poleg tega je Občinski svet včeraj tudi kot predstavnike ustanovitelja v svet javnega zavoda Mladinski center imenoval Boštjana Arha, Branko Ban, Julijana Kerina, Bojano Krhin,Faniko Metelko in Boštjana Pirca.

Občinski svet je sprejel še odlok o mladini v občini Krško, obravnaval premoženjsko pravne zadeve in soglašal s prerazporeditvijo proračunskih sredstev za nadaljevanje sanacije poškodb, ki so nastale ob neurju leta 2005 in ob poplavah 2010.

Krški župan Miran Stanko o seji